Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Конвертиране на TTF шрифтове към Unicode

Fallen_Angel   трудност:    видян: 15511  Работните файлове от урока.


Мнозина от колегите са се сблъсквали с проблеми с шрифтовете, особено след масовизацията на ХР и новите версии на продуктите на Corel и Adobe. Затруднението се състои в това, че огромно количество кирилизирани шрифтове просто не работеха в тези продукти. Поради незнайни причини “Майкрософт” изоставиха поддръжката на добрите стари TTF и минаха на нова система, наречена Open type. Това автоматично остави "зад борда" доста стари, но красиви шрифтове. Разбира се, оставаше вариантът да се закупят или конвертират на ръка. За съжаление обаче, дори и при най-добро желание да се закупи, да речем, „DS_Army”, се оказва, че практически е невъзможно, а конвертирането на ръка е сложен начин да си докарате сърдечна атака на млади години, а в по-леките случаи - да си строшите монитора в стената.

Задачата с използването на готини шрифтове се очертаваше като “Мисия невъзможна-3”. Да, да, ама не - както казваше един телевизионен коментатор от зората на демокрацията.

Въпреки всеобщото мнение какви сме гении в програмирането и прочие, братята руснаци (според моето скромно мнение) ни водят с няколко обиколки. След дълго ровене, разпитване и тормоз намерих един доста елегантен начин да си "спася" шрифтовете и да мога да ги ползвам смело и безотговорно под ХР, както и в “Илюстратор”, “Корел Дроу” и други претенциозни по отношение на шрифтовете програми.

Вратичката, през която се "промъкват" добрите и послушни шрифтове, се нарича Unicode. Както е обяснено в един руски сайт - Юникодските шрифтове са големи файлове, в които има всички езици, включително руския (респ. кирилицата).

Предлагам ви един простичък урок как да си конвертирате шрифтовете в Юникод режим. За целта ви трябват следните пособия: РС - 1 брой, шрифтове - колкото си искате, една малка програмка ( прикрепена тук ), един BАT-файл, бира - един брой.

Първо, откопирайте шрифтовете, които искате, в някоя папка на диска ви. Можете да създадете специална такава, като за целите на този урок ще предположим, че сте създали папка в устройство D: с името "conv".

Разархивирайте вътре архива, който съм прикачил към този урок. Съдържимото на архива е програмката за конвертиране, няколко таблици за системна употреба от програмката и един BAT-файл.

Копирайте в същата папка и шрифтовете, които желаете да конвертирате.

Отидете в Експлорер и стартирайте файла "conv.bat".
Ще ви стартира един ДОС екран, в който ще ви се покаже кои шрифтове се конвертират, кои са се конвертирали и кои не могат да се конвертират по една или друга причина. Малка отметка за този ДОС екран - ако конвертирате малко шрифтове на бърза машина, екранът буквално ще "проблесне" и ще изчезне - не се притеснявайте, работата е свършена.
Ако шрифтовете, които току-що конвертирахте, не са били инсталирани досега – инсталирайте си ги. Ако конвертирате шрифтове, които са били инсталирани досега – влезте в /Windows/Fonts и изтрийте старите и после инсталирайте новите.
Воала – вече си имате Unicode-ски версии на любимите си шрифтове!
Отворете си биричката и пийте една бира за мое здраве J

П.С. Когато се конвертират много шрифтове, е възможно програмката да забие – просто затворете ДОС прозореца и стартирайте отново програмката. Правете така, докато тя сама не затвори прозореца – това ще значи, че е минала през всичките ви шрифтове.

П.П.С. За по-напреднали препоръчвам следното – разархивирайте архива директно в папката Fonts на Windows-a. Стартирайте BAT-файла там. Това ще ви конвертира всички шрифтове, които сте инсталирали до момента. Има голяма вероятност Windows-ът ви да започне да показва нещата на древнокитайски, но след рестарт нещата се оправят.

ВНИМАНИЕ!!! Този метод крие рискове от радикално прецакване на Windows-a и затова не е препоръчителен за използване в служебни условия. Страничните ефекти могат да са – побеляване на косите на шефа, силно загряване и припотяване от страна на потребителя и в тежки случаи – финансови загуби.Коментари (4)

Fallen_Angel на 12.09 2006 в 09:18ч.
Само да предупредя - след като конвертирах към 500 шрифта забелязах някои дребни проблемчета - примерно Опал в един от конвертираните варианти няма символът "№", т.е. има го, но не си е на мястото... Като цяло около 1% от нещата се понагъзват, но ако съвсееем лекичко се пипнат нещата с Фонтграфер, да речем, всичко ще си дойде на мястото. Става въпрос да се "премести" един до два символа от целия шрифт. Другият вариант е просто да се помни, че има проблем с еди-кой-си символ и да се замества на ръка с Реплейс командите в съответната програма.

Това, мисля, е от кофти написано ТТФ - с Хебърите съм нямал грам проблеми...
todortodorov на 07.05 2009 в 20:27ч.
Благодаря, Много е добра. Ползвах я за вграждане на субтитри в PocketDivXEncoder.
Jeneta на 15.03 2010 в 17:36ч.
:) Да си жив и здрав!
Много благодаря!
gmgdesign на 02.08 2013 в 19:56ч.
Хеи има много хубава програма, измислена точно за тази цел
Всички шрифтове са ми конвертирани в OTF със нея и съм на супер ниво
Ето я и нея ---> TransType Pro / US $179.00 / http://www.fontlab.com/font-converter/transtype/
Е нали знаете, че в тази държава никои почти не дава пари за такива неща.
Беше ми много трудно да я намеря читава и работеща. Минаха почти 6 месеца в търсене и проби на различни реализи, които бяха пълни с вируси. И хоп един ден изкочи от един арабски сайт. Чак се чудех как толкова далече е стигнала :-)
Ако някой има желание да я ползва да ми пише на gmgdesign@abv.bg
- пращам линк за изтегляне без други обяснения !!!
- Вътре има информация как и какво се прави :-)

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: IT Новини