2 Страници: V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> FL Studio - Първи Стъпки
accorp
публикация 1.09.2006г. в 21:17ч.
Коментар: #1


Редовен потребител
***

Група: Потребители
Съобщения: 147
Дата на регистрация: 23.05.2006г.
Потребител # 389

Превода ми е в процес на разработка и ако някой иска да ме поправи или да добави нещо, нека го направи smile.gif
Ще се стигне и до ъпдейт на темата smile.gif
_____________________________________________

Въведение във FL Studio

Добре дошли във FL Studio. Разполагате с многофункционална аудио среда идеална за създаване на какъвто и да е стил музика. “Image-Line” е горда да бъде лидер в разработването на софтуера за съдаване на музика в момент, в който можем с ръка на сърцето – единственото ограничено нещо, това е въображението!
За да вникнем във FL Studio по-лесно е да се учим в движение. Има пет (5) основни стъпки за изграждането на музикално парче:

1. Инструментали (Instrumentation) – инструменталите/генераторите прибавят звука към самия трак и са разположени верикално в панела с Каналите (Channels). Инструменталите могат да са вградени във FL плугин-и (plugins), аудио мостри (Samples) или виртуални синтезатори (VSTi, DXi и други). Примете Панела с Каналите (Channel Window) като съвкупност от синтезторни/шаблонни(Samples) модули.

2. Композиране или „свързване” – Музикалните елементи се пускат чрез MIDI клавиатурата или се внасят ръчно в “Step Seqencer” или в “Piano Roll”. Всяка нота може да генерира до 999 уникални цикли познати още и като мостри (patterns).

3. Подреждане – блокчетата с мостри са подредени в “Playlist” панела наред с аудио контролерите и аудио клиповете, като например дължината на вокала.

4. Миксиране – звуците от панела с Каналите (Channels) минават през Миксера, където се определят Нивата и се добавят Ефекти (FX), като например ефекта “reverberation (reverb)”, “chorus”, “delay” и други. Почти всички аспекти на миксирането са автоматични, така че движенията на плъзгачите и натискането на бутоните може да е част от цялостното миксиране.

5. Exporting/Rendering – накрая творението ви се експортва от FL Studio в WAV или MP3 формат не в реално време (Non-real time process) наречен Rendering.

Естествено, петте стъпки са само план на цялостната работа с FL Studio.Настройки на вашето Студио

Запомнете, че правенето на музика с FL Studio не се опира само до софтуера (Да беше толкова просто). Следващото четиво е съвет за вашето работно място.

Удобност: Направете така мястото си, че дори като се върнете отново в програмата ще се ориентирате лесно. Направете така, че да имате достатъчно място за „маневри”. Например потърсете с гугъл думата “ergonomics” (ергономично) и четете по въпроса.

Тихо местоположение и тих компютър: Трудно е да се чуят детайли, за който искате да разберете дали си пасват, ако телевизора е пуснат или радиото или пък ако се си пуснали 5 вентилатора, правещи такъв шум, че биха накарали сошуара на сестрави да се изчерви от срам... Тих компютър и компоненти са приемливи.

Качествени говорители (Speakers/Monitors): Ако нямате такива изобщо се постарайте да си набавите Near Field Monitors (NFM), които са проектирани специално за такъв вид работа. Наречени са Near Field, защото принципът е да сте близо до тях, така че звука от тях да е по-малко уязвим за външни дразнители.

Два (или повече) дисплея: Употребата на FL Studio е особено ефикасна с поне два дисплея. Допълнителното място ви позволява да разпръснете панелите и по-малко цъквания и местене на компоненти. Няма по-добър начин да впечатлиш зрителите от 21 инчова „стена”.

Бележка: Регистрираните FL Studio потребители имат достъп до сайт www.samplefusion.com и могат да разполагат свободно с “vocals”, “drum loops”, “bass sounds”, “pads”, “orchestral sounds” и още.Да започваме: Аудио Настройки

Когато за пръв път инаталирате FL Studio и я стартирате ще има някои настройки, които можете да оптимизирате за използването на програмата. Изтънчеността на аудио обработката с FL Studio се определя много и от Хардуера.

Системни настройки: Когато стартирате за пръв път FL Studio може да се сблъскате с диалоговия прозорец на Аудио Настройките. Ако това не се случи натиснете F10 от клавиатурата за да се покаже. Натиснете върху Аудио иконката (би трябвало иконката да е жак), от където можете да изберете звуковата карта и накои други настройки. Има две важни стъпки:

Output”: Изберете Output драйвер от падащото меню. Ако не знаете кое да изберете просто го оставете така, а ако имате някаквъ проблеми се върнете (като натиснете F10) и експериментирате. Ако има устройство с име ASIO – изберете него, той ще бъде най-ефективен.

DirectSound” настройки: Големината на “Buffer”-а е важна. Ако буфера е голям, песента е по-малко уязвима от изкривявания. Въпреки това забавяне между действията във FL Studio и крайния резултат ще има (Лаг). Ако лаг-а е твърде малък ще се получи променлив звук, въпреки който FL Stuido отговаря най-добре с малко лагове. Може да получите лаг с дължина около 10 милисекунди, но при “SoundBlaster Live” 10-20 милисекунди са типични. Опитайте да нагласите дължината на Буфера около 5-10 милисекунди (ms) без “underruns”, защото всичко под 5ms може да повиши използването процесора (CPU) усезаемо.

Underrun отброява колко пресилвате хардуера си. Всеки underrun представлява случай, в който буфера е надвишен и често се асоциира с пукане на звука. Не е повреждащо, просто е дранещо.

Опитайте да включите “Use Polling option” и “Use hardware buffer” за да видите дали лаг-а ще се намали още. Две отметки с по две позиции, общо четири комбинации – опитайте да експериментирате и да видите кой ще даде най-малък лаг.

ASIO настройки: Ако сте избрали ASIO драйвер от “Output” – панела с DirectDrive настройките ще се промени и ще показва “ASIO Property panel”. Диалоговия прозорец позволява да бъде настроен ASIO аудио буфера. Натиснете върху бутона на ASIO панела и нагласете лаг-а на около 10 ms. ASIO е прецизен интерфейс между звуковата карта и компютъра ви и позволява да се намалят лаг-овете. Ако нямате опция ASIO, значи че вашата саундкарта не го поддържа. Но не всичко е загубено wink.gif

Главния екран: Прозорците в основния прозорец на FL Studio може да са поразместени, но програмата е на принцип – прозорец в прозорец, като се предлагат различни функции.
_____________________________________________

Ще се постарая скоро да добавя картинки, видео уроци и т.н. smile.gif
Благодаря за вниманието и лека вечер. smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
accorp
публикация 5.09.2006г. в 08:41ч.
Коментар: #2


Редовен потребител
***

Група: Потребители
Съобщения: 147
Дата на регистрация: 23.05.2006г.
Потребител # 389
Да започваме: Интерфейсът


Тази секция ще ви помогне да опознаете главните контролери и менюта във FL Studio.
Бележка: Когато посочите нещо с курсора, погледнете към “Hint Bar” – там ще има кратко описание. Няма по-добър начин за окриване на нови функции в програмата.


Въртящи бутони и плъзгачи
 • В общи линии: Всички бутони и плъзгачи в програмата са със сходни графични черти и работя по един и същи начин. За да промените стойноста на някои от тях просто натиснете с лявото копче на мишката и „влачете” нагоре, надолу или наляво и надясно (за хоризонталните плъзгачи). Някой от въртящите бутони може да спират за малко на някои от важните стойности, затова натиснете Shift, за да го избегнете.
 • Фини настройки: За да изберете фино стойност на някой утон задръжте CTRL и тогава „влачете”. Натискането на Alt ще върне стойността в начална позиция (default value). Същото се постига и със натискането на Скрола на мишката.
 • LCDs: Стойността на LCD се настройва с „влачене” по екрана нагоре и надолу (както въртящите бутони). Възможно е стойност да се придаде без да се плъзга/влачи. Посочете отгоре на екранчето (за повишаване) или отдолу (за понижаване). Курсора показва точни колко е стойността и просто натиснете с левия бутон на мишката.
 • Скролове: Скроловете в “Piano roll” и “Playlist” (грапавия плъзгач) имат малко по-специално предназначение. Ако ги плъзнете с десния бутон, вместо с левия, ще се придвижи самия панел. Това е доста удобно, когато мястото е ограничено.
 • Zoom”: “Piano roll” и “Playlist” могат да си регулират площа, която заемат. Панелите, който могат това имат правоъгълна кутия. Натиснете и „влачете” нагоре и надолу за да настроете подходяща големина.
Ленатата с менюто


Менюто най-отгоре във FL Studio е „контролния център” на програмата. От тук всички функции могат да се достигнат. Панелите могат да се заключват.

Главния панел
 • 1) File – Запазване или отваряне на проект.
 • 2) Hint Bar – След преместване на курсора над който и да е контролер, тук ще се появи кратко описание.
 • 3) Title bar – Показва името на вече заредената песен. Името е заглавието или името на файла, в случай, че няма валидно име.
 • 4) Minimize – „Скрива” главния прозорец.
 • 5) Maximize/Restore – „Открива” главния прозорец на FL Studio.
 • 6) Close – Затваря главния прозорец. За щастие програмата ще ви попита дали да запази заредените проекти, ако има такива разбира се.
 • 7) Sync LED – Мига в оранжево в началото на всеки бийт и жълто в началото на всяка лента.
 • 8) MIDI Activity LED – Мига винаги когато има подаден сигнал от MIDI/USB входа. Това е бърз и лесен начин за да разберете дали външния контролер „съдейства” с компютъра ви. Не забравяйте първо да нагласите MIDI настройките правилно от диалоговия прозорец на MIDI.
 • 9) Master Level – Настройва се основната сила на звука във FL Stuido.
 • 10) Main Pitch – Настройва се основната височина на тон в програмата.
Главните Менюта


Менюто “File”
Общо взето служи за управление на файловете във FL Studio.
 • Open – Отваря вече съществуващ проект. Най-отдолу на менюто ще се появят последно отваряните проекти, което ще ви позволи по-лесно и бързо зареждане на вашите проекти.
 • Templates – Съдържа подменю с готови проекти, с които можете да започнете бързо.
 • Save (Ctrl+S) – Запазва досегашния проект като го записва върху стария (вече отворения). Ако за пръв път се запазва, то командата работи ката Save As.
 • Save As (Shift+Ctrl+S) – Запазва проектва в нов файл с ново име без да се губи информацията от стария файл. Например: Ако имате файл с име “My-Project”, тази командата ще го запази с име “My-Project2”, а следващия път като “My-Project3” и т.н. Основната цел на командата е да се запази старата версия на проекта.
 • Export – Конвертира проекта в някакъв файлов формат.
 • Import – Зарежда файлове различни от оригиналните формати на FL Studio или т.нар. проекти.
 • Export/Project Data – Запазва копия от всички използвани семпли, TS404 форми, SymSynth/DrumSynth и други плугин-и в отделна директория по ваш избор.
 • Export/Project Bones – Запазва всички генераторни/ефектни настройки (.FST файл) и оркестрация/автоматизация (.FSC файл).
 • Exit – затваря FL Studio.
 • History List – Показва осемте (8) най-често отваряни проекта в долния край на менюто в нисходящ ред.
Менюто “Channels”
Това меню служи за управление на каналите. Каналите са места къде звука „пребивава”.
 • Add One – Съдържа списък с всички генератори, които са маркирани като “favourite”. Избирайки генератор ще се добави негово копие най-отдолу на “Step Sequencer”-a. Натиснете “More” за да се покаже целия списък със всички генератори от FL Studio, включително и VSTi и DXi. Натиснете два пъти върху генератор за да се добави в “Step Sequencer”. Може да се изберат отметки срещу имената на някои генератори и така ще се появят като “favourite”.
 • Clone Selected – Поставя копие на всеки избран Канал веднага след него, идентичени, но без нотите и ефектите в тях.Delete Selected - Премахва всички избраби канали.
 • Move Selected Up – Премества всички избрани канали с една стъпка нагоре в списъка.
 • Move Selected Down – Премества всички избрани канали с една стъпка надолу в списъка.
 • Group Selected – Групира всички избрани канали (pop-up прозорец ще се появи за да въведете). Ако няма група с избраното от вас име ще се създаде нова група автоматично.
 • Zip Selected – Прави изгледа на всички избрани канали по-компактен. Натискането върху „архивиран” канал ще го разархивира.
 • Unzip All – Разархивира всички канали в списъка.
Менюто “View”
Това меню служи за аранжиране, скриване и показване на прозорците вътре във FL Studio. Горещо се препоръчва да се научат бързите клавиши от клавиатурата, защото те са ключа към ефективната работа с програмата.
 • Playlist (F5) – Скрива/Показва Playlist панела.
 • Step Sequencer (F6) – Скрива/Показва Step Sequencer панела.
 • Piano Roll (F7) - Скрива/Показва Piano Roll панела.
 • Browser (F8) - Скрива/Показва Browser панела.
 • Effects (F9) - Скрива/Показва Effects панела.
 • Channel Settings - Скрива/Показва панела с настройките на каналите.
 • Close All Windows (F12) – Затваря всички панели в програмата.
 • Arrange Windows (Shift+Ctrl+H) – Подрежда всички панели, така че да пасват на главния прозорец.
  Background – Позволява ви да си сложите бекграунд на програмата. Можете да изберете и свой собствен.
 • Undo History – Разпъва секция “history” в “Project Browser”.
 • Automation – Разпъва секция “automation” в “Project Browser”.
 • Generators in Use – Разпъва секция “generators” в “Project Browser”.
 • Effects in Use – Разпъва секция “effects” в “Project Browser”.
 • Remote Control – Разпъва секция “remote control” в “Project Browser”.
Менюто “Options”
Това меню съдържа команди за нагласяне на променливите настройки в програмата. Това е мощно средство за нагласяне и ползване на FL Studio.
 • MIDI Settings (F10) – Скрива/Показва панела с MIDI настройките.
 • Audio Settings – Скрива/Показва панела с аудио настройките.
 • General Settings – Скрива/Показва панела с основните настройки на програмата.
 • File Settings – Скрива/Показва панела с файловите настройки.
 • Project Info (F11) – Скрива/Показва панела с информация за проекта.
  Enable MIDI remote control – Когато не е отметнато, няма да можете да използвате “MIDI Remote Control”, но използването на устройстовото ще е валидно за друг софтуер, който използвате паралено с FL Studio.
 • Enable MIDI Output – Когато не е отметнато, няма да можете да използвате MIDI “изход”, но използването на устройстовото ще е валидно за друг софтуер, който използвате паралено с FL Studio.
 • Enable MIDI Master Sync – Ако е отметнато, програмата ще се синхронизира с външни устройства. Можете да изберета с кое устройвсто да синхронизира програмата от прозореца с MIDI настройките (F10).
 • Typing Keyboard to Piano (Ctrl+T) – Когато е отметнато, ще можете да изпозвате обикновената ви клавитура като реална MIDI клавиатура и да записвате нотите.
 • Metronome (Ctrl+M) – Когато е отметнато, ще чувате малък „метроном” в началото на всеки бийт и лек акцент върху началото на всяка лента. Това е доста удобно, ако искате да се „синхронизани” с темпото на песента, когато зписвате мелодия от MIDI клавиатура.
  Recording Precount (Ctrl+P) – Когато това е отметнато, ще чувате отброяване (звука ще е метроном) всеки път преди да започнете да записвате.
 • Start on Input (Ctrl+I) – Когато е отметнато, при натискане на бутона “Play” програмата ще е в режим на изчакване – ще започне запис едва когато има получени данни (Например: когато е натиснат клавиш от MIDI клавиатура).
 • Blend Recorded Notes (Ctrl+cool.gif – Когато това е отметнато, всички нови ноти ще се смесят със стари такива, в противен случай ще се запишат върху старите.
 • Step Recorder (Ctrl+E) – Включва/Изключва “step” записването.
Менюто “Tools”
Това меню съдържа много полезни инструменти за работа с канали, “pattern”-и и ефекти. Също така ви позволява да използвате външен софтуер като инструмент във FL Studio.

Misc Macros:
 • [b]Switch Smart Disable for All Effects – Включва “Smart Disable” за всички ефекти.
 • Color Selected Channel – Оцветява всички бутони на избраните канали в “Step Sequencer”. Ще бъдете питани за началото и края на оцветяването.
 • Select All Unused Channels – Избира всички канали, на които няма ноти в никакви “pattern”-и.
 • Go To Next Empty Pattern (F4) – Автоматично превключва на следващия празен “pattern” т.е. на такъв, в който няма ноти или събития, в който и да е канал.
 • Add External Tool – Отваря прозорец, който ви позвалява да изберете външна помощна програма.
  Блежка: Можете да нагласите любимия ви аудио конвертор като основен във FL Studio.
External Tools
Съдържа списък с интрументи, който може да посочите в диалоговия прозорец. Този прозорец ви позволява да използвате вънпни програми, като вътрешни приложения на FL Studio.
 • (1) Tool List – Списък с всички конфигурирани приложения. Преди да добавите ново, натиснете върху празно място от списък, в противен случай новото ще се запише върху старото приложение. Същото така е възможно да сменяте позициите на инструментите в списък като ги „влачите” нагоре и надолу в списъка.
 • (2) Tool Properties – Показва иконата на приложението и също така дава възможност за въвеждане на име, което ще се показва в списъка по-горе.
 • (3) File Location – Въвежда се пълен „път” до външното приложение. За по-лесно просто натоснете бутона от дясно и намерете програмата, която искате да се добави.
 • (4) Tool Type – Тук се настройва начина на изпълнение на външното приложение. “Launch with sample” е подходящо за wave едитори и когато е отметнато “Default Editor” външното приложение ще замести едитора от FL Studio. “Launch with sample path” е подходящо за програми, който са създадени за събиране на аудио семпли и външни бразузъри за семпли. “Launch at Startup” – полезна отметка, ако ще използвате външен виртуален синтезатор. Всяко приложение маркирано като Launch with sample в панела с настройките на каналите.
Менюто “Help”
Това меню (F1) съдържа команди за достъп до “online” помощна система и помощни документи. Също така съдържа полезни команди свързани с работата с FL Studio.
 • About – Показва кутийка с версията и друга информация свързана с FL Studio.
 • Stop Sound (Panic) (Ctrl+H) – Изключва аудио и MIDI звуците.
 • Cancel Current Recording – Използвайте тази команда за да спрете всички сесии, които записвате в момента без да се запазват нотите и събитията. Тази команда работи само докъто записвате сесия.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
accorp
публикация 7.09.2006г. в 10:09ч.
Коментар: #3


Редовен потребител
***

Група: Потребители
Съобщения: 147
Дата на регистрация: 23.05.2006г.
Потребител # 389
Панелите в лентата с менюто


Тези панели са разположени в горния край на прозореца във FL Studio и по този начи осигуряват бърз достъп до някои важни команди и настройки. Тези панели доста приличат на стандартните ленти в Windows. Те обаче могат да се местят къдево си пожелаете и да се заключат про върха или дъното на основния прозорец. Можете да ги местите чрес малката лентичка в левия край на панела. Всички панели имата такава. Ако натиснете с десния бутон на мишката някъде на празно място ще се появи прозорец със списъка на всички панели. Тези, които вие виждате са отбелязани с отметка. Можете да използвате това меню за да сменяте видимите панели, без главния панел, той винаги е видим. Сложете отметка на “Lock” и така няма да мърдате панели по случайност.

Панела “Transport”
Този панел съдържа бутоните “Play”, “Stop”, “Record”, или с други думи – пускане, спиране и записване. Също така от тук може да се определи позицията на песента и темпото.
 • (1) Pattern/Song Mode (L) – В “pattern” режим се пуска само избрания “pattern”, който сте приложили, докъто при “Song” режим се пуска цялата поредица, която сте сътворили.
 • (2) Play/Pause (Space) – Пуска/Спира (в съответната позиция) song/pattern (в зависимост от режима)... доста изненадващо, наистина smile.gif Когато сте в режим на „Запис” спира окончателно процеса, също както бутона “Stop”, така че бъдете внимателни.
 • (3) Stop (Space) – Спира записа или пускането на песента/pattern-a.
 • (4) Record ® – Превключва режимите “Record” и “Play”. Или с други думи – когато е натиснат бутона записвате, в потивен случай само ще се пусне творението ви.
 • (5) Tempo – Съдържа темпото на песента, също така и темпо контролите. Има няколко скрити неща под малкия дисплей, така че внимавайте.
  • Song Tempo (големите цифри са „бийтове за минута”, а малките са хилядни) – Показва/Настройва темпото на песента. Натиснете с дясното копче на мишката върху екранчето за някои настойки:
  • Tap – Натиснете и ще видите малко прозорче с бутона tap (Как са се сетили за тази иконка, не знам smile.gif ). Натиснете два-три (2-3) пъти върху бутона и ще видите как темпото се настройва. За по сигурно натоснете поне 10-15 пъти, докато мелодията е в главата ви. Темпото може да се настрой когато сте спрели песента или ако е пусната.
  • 80bpm – 160bpm – Това са някои полезни варианти за темпо.
  • Twice Slower – Това забавя темпото на половина. Това не променя песента, така че на досплея няма да се промени първоначалното темпо. Тази команда се използва за да се запишат по-лесно ноти и събития. След записа можете да изкючите опцията за да се възвърне първоначалното темпо.
  • Tempo Fine Tune (това са малките цифри на дисплея) – Това ви позволява да настроите по-деликатно темпото в хилядни. Това темпо се прибавя към основното (големите цифри).
   Бележка: Тази опция не е задължителна. Когато правите нова песен настройте темпото на цяло число. Когато миксирате с друга песен може да се наложи да използвате малките цифри за да съвпаднат двете песни точно.
 • (6) Pattern Selector (‘-’ за предишен и ‘+’ за следващ) – Показва настройва текущия “pattern”. Можете да имате до 999 “pattern”-и/
 • (7) Song Position Slider – Показва/Настройва текущата позиция на песента.
Панела “Output Monitor”
Този панел съдържа контроли за следена на данните, който „излизат” от FL Studio.
 • (1) Oscilloscope – Този дисплей показва аудио (wave) данните, които „излизат” от програмата. С дясното копче на мишката можете да настроите изгледа на този монитор.
 • (2) Peak Meter – Показва относителната сила на звука на крайния „изход”. Червения индикатор премигва където “peak”-а достигне максималната си стойност.
 • (3) Monitor Switch – Включва/Изключва “Oscilloscope” и “Peak Meter”. Така можете да скрете пиковете, ако някоя важна клечка дойде да види гения ви : ).
Панела “CPU”
Този панел показва до каква степен се натоварва процесора и също така показва многозвучността на проекта т.е. неговата полифония.
 • (1) CPU Meter – Използва се за да се вижда каква част от процесора се използва за текущия проект. Натиснете с левия бутон на мишката за да се презарежда по-често. Повторно натискане ще върне дисплея в нормална отчетливост.
 • (2) CPU Meter % - Показва използваната част от процесора в проценти (%). Ако отчете над 80% не се изненадвайте, ако се чуят няколко пукани и щраквания. Единия начин да намалите претоварването на процесора не да увеличите аудио буфера (F10 и натиснете върху audio settings). Също така можете да намалите броя на гласовете като използвате “poly” лимита от настройките на каналите.
 • (3) Polyphony – Показва общия брой на гласовете, които сте миксирали в едно и също време.
  Бележка: TS404 каналите не се броят, когато полифонията се отчита.
Панела “Shortcut”
Този панел осигурява достъп до някой по-често използвани команди. Този панел и „бързите клавиши” на клавиатурата са ваши приятели – трябва да ги познавате добре smile.gif.
 • (1) Save Project As (Ctrl+Shift+S) – Работи също както командата “Save As” в менюто “File”.
 • (2) Open Project (Ctrl+O) – Работи също както командата “Open” в менюто “File”.
 • (3) Save Project (Ctrl+S) – Работи също както командата “Save” в менюто “File”.
 • (4) Export to Wave File (Ctrl+R) – Работи също както командата “Export Wave” в менюто “File” (щях да се очудя, ако не беше така smile.gif ).
 • (5) Playlist (F5) – Скрива/Показва панела “Playlist”.
 • (6) Step Sequencer (F6) – Скрива/Показва панела “Step Sequencer”.
 • (7) Piano Roll (F7) – Скрива/Показва панела “Piano Roll”.
 • (8) Browser (F8) – Скрива/Показва панела “Browser”.
 • (9) Mixer Window (F9) – Скрива/Показва панела “Mixer”.
Панела “Recording”
От този панел могат да се наглася някои настройки свързани с записването, също така съдържа и “Global Snap Selector”.
 • (1) Typing Keyboard to Piano (Ctrl+T) - Когато е отметнато, ще можете да изпозвате обикновената ви клавитура като реална MIDI клавиатура и да записвате нотите. Натиснете с дясното копче на мишката върху индикатора за да настроите основната октава.
 • (2) Recording Countdown (Ctrl+P) - Когато това е отметнато, ще чувате отброяване (звука ще е метроном) всеки път преди да започнете да записвате. Натиснете с дясното копче на мишката за да изберете броя на звуците.
 • (3) Blend Recorded Notes (Ctrl+B ) - Когато това е отметнато, всички нови ноти ще се смесят със стари такива, в противен случай ще се запишат върху старите.
 • (4) Loop Record / Overdub – Включете тази опция за да се повтаря “pattern”-a, докато не се натосне бутона “Stop”. Ако има заделено време в “Piano Roll”, то ще бъде преповтаряно.
 • (5) Global Snap Selector – !?!?
 • (6) Metronome (Ctrl+M) - Когато е отметнато, ще чувате малък „метроном” в началото на всеки бийт и лек акцент върху началото на всяка лента. Това е доста удобно, ако искате да се „синхронизани” с темпото на песента, когато зaписвате мелодия от MIDI клавиатура. С десен бутон на мишката върху индикатора можете да изберете звука.
 • (7) Start On Input (Ctrl+I) - Когато е отметнато, при натискане на бутона “Play” програмата ще е в режим на изчакване – ще започне запис едва когато има получени данни (Например: когато е натиснат клавиш от MIDI клавиатура). Натиснете с десния бутон на мишката върху индикатора за да изберете дали опцията да работи при запис или при пускане на песента.
 • (8) Step Recorder (Ctrl+E) - Включва/Изключва “step” записването.
 • (9) Auto Scroll – Изберайки тази опция “Playlist”, “Piano Roll” и “Step Sequencer” сами ще се скролират когато маркера (за време) премине отвъд панела им.
Панела “Time”
Този панел показва текущата позиция на песента.
 • (1) Bar/Minute Mode Switch – От това зависи дали времето ще се показва във формат “BARS:BEATS/STEPS:TICKS” ( B ) или във формат “MINUTE:SECONDS:1/100 SECOND” ( M ).
 • (2) Step/Beat Switch – Превключва изгледа на панела м/у “Steps” и “Beats”.
 • (3) Time Display – Показва текущата позиция на песента в зависимост от посочения изглед.
_________________________________

От тук нататък ще разгледаме панелите по отделно smile.gif.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nik
публикация 7.09.2006г. в 13:47ч.
Коментар: #4


Новак
*

Група: Потребители
Съобщения: 2
Дата на регистрация: 7.09.2006г.
Потребител # 962
Аccorp, благодаря ти за тези уроци. Тепърва се запознавам с тази програма и те са ми наистина много полезни. Надявам се скоро да пуснеш следващия. smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
herbaliser
публикация 25.09.2006г. в 20:55ч.
Коментар: #5


Новак
*

Група: Потребители
Съобщения: 13
Дата на регистрация: 25.09.2006г.
Потребител # 1 104
И аз благодаря! Ако можеш да пуснеш видео уроци цена няма да имаш biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Гост_BUGZ_SY_Гост
публикация 25.09.2006г. в 21:50ч.
Коментар: #6

ГостА защо не ги качиш на сайта?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
herbaliser
публикация 26.09.2006г. в 00:52ч.
Коментар: #7


Новак
*

Група: Потребители
Съобщения: 13
Дата на регистрация: 25.09.2006г.
Потребител # 1 104


Това е видео урок, в който се обяснява как точно се инсталират VST Plugin-и. В сайта има още много полезни уроци за FL Studio и въобще за аудиообработка.

Това съобщение е било редактирано от herbaliser на 26.09.2006г. в 00:53ч.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nik
публикация 30.09.2006г. в 10:00ч.
Коментар: #8


Новак
*

Група: Потребители
Съобщения: 2
Дата на регистрация: 7.09.2006г.
Потребител # 962
Отдавна не е имало нов урок... sad.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
balthazar
публикация 17.08.2007г. в 16:34ч.
Коментар: #9


Новак
*

Група: Потребители
Съобщения: 24
Дата на регистрация: 21.10.2006г.
Потребител # 1 294
ае наскачаите в YouTube да гледате уроци smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kimid
публикация 27.10.2007г. в 17:43ч.
Коментар: #10


Новак
*

Група: Потребители
Съобщения: 1
Дата на регистрация: 27.10.2007г.
Потребител # 4 028
хора поболях се sad.gif как да направя записите да са ми по дьлги от 2 секунди
Go to the top of the page
 
+Quote Post
pr1nc3sko
публикация 17.08.2008г. в 22:40ч.
Коментар: #11


Новак
*

Група: Потребители
Съобщения: 1
Дата на регистрация: 17.08.2008г.
Потребител # 5 709
а някои може ли да каже как например мойе да си нстрои6 всичките вокали и мелодииките на едно и да ги съединиш в песен и как да я направя повече от 1 мин rolleyes.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ivo_minchev
публикация 13.09.2008г. в 09:49ч.
Коментар: #12


Новак
*

Група: Потребители
Съобщения: 7
Дата на регистрация: 8.02.2007г.
Потребител # 2 101
Различни патерн-и за куплет и припев. След това ги подредете в плейлист.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bulqr4eto
публикация 22.10.2008г. в 17:55ч.
Коментар: #13


Новак
*

Група: Потребители
Съобщения: 7
Дата на регистрация: 3.11.2007г.
Потребител # 4 091
Ето ви още ЕДИН сайт с уроци smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sanguinary
публикация 18.10.2009г. в 05:22ч.
Коментар: #14


Новак
*

Група: Потребители
Съобщения: 1
Дата на регистрация: 18.10.2009г.
От: планетата Земя
Потребител # 8 499
Здравейте.
Занимавам се от скоро с тази програма.
Всичко е точно, инструменти, менюта, уж се справям, поне на ниво аматьор.
Там е работата, обаче, че когато запазя, това, което съм направил, саунда няма нищо общо, с този, който се чува от самата програма. help wanted3.gif
Ако е възможно някой да ми каже, какво трябва да се направи, за запазя максимално близко звучене, до това, което се чува, докато е на програмата.
Благодаря ви предварително.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
igem
публикация 20.07.2011г. в 12:25ч.
Коментар: #15


Новак
*

Група: Потребители
Съобщения: 1
Дата на регистрация: 20.07.2011г.
Потребител # 19 645
честно казано - нищо не разбрах
интересуваме мога ли да вкарам в програмата примерно песен и да се опитам да махна вокал. ако мога как става
Go to the top of the page
 
+Quote Post2 Страници: V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 потребители преглеждат тази тема в момента (1 гости, 0 анонимни потребители)
Потребители, преглеждащи темата в момента:

 

RSS Олекотена Версия Сега е: 21:05 - 23.09.2020г.

Калдейта ЕООД - © 2003-2009. Всички права запазени.