Reply to this topicStart new topic
> Дебиан и Windows...
neytrex
публикация 24.06.2009г. в 00:11ч.
Коментар: #1

Новак
*

Група: Потребители
Съобщения: 3
Дата на регистрация: 24.06.2009г.
Потребител # 7 311

Здравейте smile.gif преди време си сложих дебиан на PC-to и бях голям мераклия да се науча, но понеже няма кой да помогне и откъде да чета си го махнах и си изтрих дяла от харда... Но какво се оказа?! След рестарт неуспя да ми намери Windows и така ми се прецака целия хард.. Та въпроса ми е как да го оправя, че при махане на линукс да не ми прави тая глупост... и ако може да ми дадете някои онлайн уроци няма да е зле smile.gif Благодаря за вниманието
tongue.gif
Go to the top of the page

+Quote Post
fakeuser
публикация 24.06.2009г. в 21:38ч.
Коментар: #2

Доктор - уроци

Съобщения: 836
Дата на регистрация: 15.11.2008г.
Потребител # 6 111

За това като се правят такива клизми човек трябва първо да прочете малко какво може да се обърка.. Докато Windows-a ползва собствен Boot Manager, то Debian ползва най-вероятно Grub Boot Manager. Това е онзо приятен списък от операционни системи за стартиране, който се появява когато си пуснем компютъра. Къде се намира той за запазва в едно чудо, наречено Master Boot Record (MBR). След премахването на Дебиан и изтриване на партишъна MBR сочи на несъществуващо място -> голям кеф. Най-хитрия номер преди да се правят такива поражения на операционните системи е да се направи резервно копие на MBR да кажем на дискета. После възстановяването е сравнително лесно. Но тъй като най-вероятно такова копие не ти е налично препоръчвам да погледнеш в гуугъл за Restore Windows Boot Manager.
Впрочем ето какво пише във форума на убунту:
ЦИТАТ
Boot from the WinXP CD, select "recovery console".

It will dump you at a command prompt, and you just type "fixmbr" and it will rewrite the WinXP boot sector.

Reboot into WinXP goodness.

Обикновено пишат разни прота, така че най-вероятно това ще проработи..

П.с. Ако мислиш, че това е агресивно поведение на операционна система то трябва да знаеш, че ако първо беше инсталиран дебиан, а после уиндоус щеше да има boot manager, но в него нямаше да се споменава за нищо освен Windows biggrin.gif

+Quote Post
neytrex
публикация 25.06.2009г. в 00:07ч.
Коментар: #3

Новак
*

Потребител # 7 311

Благодаря за отговора, но как да си направя резервно копие на MBR?! И къде е тази "recovery console" в CD-то на XP .... И в крайна сметка е по-добре да си инсталирам първо Дебиан Стабле и след това Windows, че да не ми прави този проблем?

+Quote Post
fakeuser
публикация 25.06.2009г. в 22:15ч.
Коментар: #4

Доктор - уроци

Потребител # 6 111

Точно обратното: първо слагаш Windows и чак тогава линукс. /Иначе Windows услужливо ще те излъже, че нямаш други операционни системи/.
Recovery Console-ата се намира на инсталационния диск на XP-то. Слагаш го и ресетваш компютъра, все едно че ще инсталираш наново. После вместо да натиснеш Enter за нова инсталация гледаш внимателно, че ако натиснеш R ще ти зареди необходимата "възстановителна конзола". Тук вече стартираш необходимата програма за фиксване на Boot Manager-a
За MBR: копие може да се направи по много и различни начини... Дори има и програми, които се занимават с това - слагаш дискета/USB/CD пускаш програмата и тя ти записва копие. Аз обикновено го правя през Terminal-a в линукса. Командата обаче зависи от шелскрипта, който използваш, така че Google-ни ако опреш до конзолния вариант wink.gif

+Quote Post
neytrex
публикация 26.06.2009г. в 13:32ч.
Коментар: #5

Новак
*

Потребител # 7 311

Да, сега разбрах smile.gif Благодаря много за изчерпателната информация tongue.gif

+Quote Post
fakeuser
публикация 26.06.2009г. в 22:02ч.
Коментар: #6

Доктор - уроци

Потребител # 6 111

Няма за какво, все пак и аз съм с Linux - Ubuntu, наследника на Debian smile.gif

+Quote Post
mortimor
публикация 2.07.2009г. в 09:11ч.
Коментар: #7

Новак
*

Съобщения: 1
Дата на регистрация: 2.07.2009г.
Потребител # 7 343

чак наследник не е wink.gif

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 потребители преглеждат тази тема в момента (1 гости, 0 анонимни потребители)
Потребители, преглеждащи темата в момента:

RSS Олекотена Версия Сега е: 06:59 - 26.08.2026г.

Калдейта Ком ЕООД - © 2003-. Всички права запазени.