![]() ![]() |
31.07.2007г. в 22:13ч.
Коментар:
|
|
|
Бакалавър ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Съобщения: 455 Дата на регистрация: 8.03.2007г. Потребител # 2 317 |
^^ Под достъпност се разбира един сайт да бъде удобен за ползване от хора с някакви физически увреждания - например от слепи, които ползват скрийн рийдъри, които четат не само съдържанието на сайта но също и определени атрибути като alt и longdesc на картинки, title на линкове, summary на таблици и т.н. Нивото на достъпност е 3-степенно - А, АА и ААА, които са заложени в т.нар. Section 508 на Rehabilitation Act от 1978 в Щатите, който първоначално е покривал само софтуера, разбира се. |
|
|
1.08.2007г. в 08:56ч.
Коментар:
|
|
|
Редовен потребител ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Съобщения: 123 Дата на регистрация: 24.05.2007г. Потребител # 2 902 |
ЦИТАТ ^^ Под достъпност се разбира един сайт да бъде удобен за ползване от хора с някакви физически увреждания - например от слепи, които ползват скрийн рийдъри, които четат не само съдържанието на сайта но също и определени атрибути като alt и longdesc на картинки, title на линкове, summary на таблици и т.н. Нивото на достъпност е 3-степенно - А, АА и ААА, които са заложени в т.нар. Section 508 на Rehabilitation Act от 1978 в Щатите, който първоначално е покривал само софтуера, разбира се. Прекалено високо вдигаш летвата.Тук не сме професионалисти,а правим всичко за забавление и собствено удоволствие.Това,което казваш ми звучи сложно(а сигурно и на други). |
|
|
1.08.2007г. в 09:32ч.
Коментар:
|
|
|
Бакалавър ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Съобщения: 455 Дата на регистрация: 8.03.2007г. Потребител # 2 317 |
^ Не съм съгласен. Аз също правя нещата за удоволствие, макар и професионално. Освен това alt и title са задължителни. Искам да кажа, че спазването на няколко формални изисквания ще направи една страница accessible и с валиден код. Целта ми не е да се правя на интересен, а взаимно да се учим как да правим нещата по-добре.
|
|
|
1.08.2007г. в 10:03ч.
Коментар:
|
|
|
Редовен потребител ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Съобщения: 123 Дата на регистрация: 24.05.2007г. Потребител # 2 902 |
Именно-ти ги правиш професионално,докато някои ги правим колкото знаем.То и затова сме в този форум-защото се учим.Ти си за по-сериозни конкурси.Аз примерно гледам сайта(най-вече) да изглежда добре и горе-долу да има някакъв смисъл.Най-вече държа на дизайна и оригиналността.Колкото и да е подреден кода не изглежда ли добре не ми харесва.А то нали знаеш-опаковката продава(но само на пръв поглед)Не,че не ме интересува кода,но става въпрос за личен сайт.Не говорим за бизнес или търговски сайт,при който функционалността е много по-важна.Но тук най-важното и да покажеш това,което ти харесва и да се представиш както намериш за добре-твоето авторско сайтче(не най-новия темплейт ).
Пък и като гледам колко участници има-направо се блъскат... Виж сега,всеки си има своите критерии за оценяване,въпросът е да направим конкурса и да се включат колкото се може повече хора.И най-важното да има ясен регламент,за да няма после ала бала. Това съобщение е било редактирано от tonim89 на 1.08.2007г. в 10:06ч. |
|
|
1.08.2007г. в 10:34ч.
Коментар:
|
|
|
Аз така или иначе няма да участвам в конкурса.
Идеята на такива конкурси е не само състезанието, а и в процеса на правенето на сайта, участниците да бъдат мотивирани да направят нещата както трябва - т.е. не само да изглеждат добре, а и да следват някакви общоприети правила. Разбира се, няма нищо задължително, нито пък моят сайт е пример за изпълнени всички изисквания, напротив - добре знам проблемите и недостатъците му. Но, при положение, че на практика всеки може да направи сайт, дори и без никакви познания по програмиране, е добре поне да се опитваме да правим тези неща добре, защото иначе пада качеството и красотата на Интернет. Погледнете например сайтовете в MySpace - там рядко можеш да видиш сайт без javascript грешки, абсурден интерфейс и подбор на цветовете, а това е ужасно лошо, защото в момента MySpace е по-посещаван от Google, мисля. Постъпете както прецените, аз съм тук, за да помагам и обещавам, че ще го правя и занапред, защото обичам професията си и искам да предам знанията и любовта си към това и на други. Просто опитайте да спазите изискванията, опитайте да пишете семантичен код, опитайте да валидирате кода си и обещавам, че крайният резултат ще бъде да вас много по ценен, отколкото ако сте направили нещата по лесния начин (: |
|
|
1.08.2007г. в 12:32ч.
Коментар:
|
|
|
^Напълно съм съгласен с теб,но просто искам да ти кажа,че не може да се очаква примерно от мен,който от 3 месеца се занимава въобще с WEB,да изпълня всички изисквания.В този форум повечето сме аматьори.Ние така или иначе ще се учим още дълго време,но това не означава,че ако кода ни не е напълно както трябва не трябва да участваме.Това е любителско състезание.
А защо няма да участваш?!Обиден ли си от нещо,или аз ако съм те обидил по някакъв начин ти се извинявам! |
|
|
1.08.2007г. в 12:38ч.
Коментар:
|
|
|
Не, няма за какво да съм обиден, но предпочитам да участван в оценяването (:
|
|
|
1.08.2007г. в 12:57ч.
Коментар:
|
|
|
Новак ![]() Група: Потребители Съобщения: 11 Дата на регистрация: 27.07.2007г. Потребител # 3 398 |
аз съм съгласен с acidmartin по отношение на Section 508. в крайна сметка един сайт не е кифла... целта на сайта е да предоставя някаква конкретна информация, все пак това е и първоначалната идея на www. има един лаф, според който за нивото на една цивилизация се съди по отношението и към хората в неравностойно положение... мисля, че в момента има над 430 000 хора с увреждания само в българия, като голяма част от тях са с увредено зрение.. не се изискват кой знае колко усилия един сайт да се направи достъпен, могат да се използват browser detect скриптове, различни набори от css стилове и т.н.
|
|
|
2.08.2007г. в 08:09ч.
Коментар:
|
|
|
Новак ![]() Група: Потребители Съобщения: 34 Дата на регистрация: 25.07.2007г. Потребител # 3 384 |
Да добавим още една точка 8. SEO - search engine optimization za Google?
|
|
|
2.08.2007г. в 11:24ч.
Коментар:
|
|
![]() ГлавореЗ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Съобщения: 600 Дата на регистрация: 4.01.2007г. От: София. Потребител # 1 823 |
ЦИТАТ(acidmartin @ 30.07.2007г. в 15:21ч.) ![]() 1. Валиден и семантичен код; Мисля, чевече го има... |
|
|
2.08.2007г. в 12:31ч.
Коментар:
|
|
![]() Новак ![]() Група: Потребители Съобщения: 13 Дата на регистрация: 2.08.2007г. Потребител # 3 454 |
Bugz_sy - за този съм!
Има идея, измислено е. Има виц, закачка. Другите са обикновени. А единия - на ЕнглийЗки Туй то. Това съобщение е било редактирано от newvision на 2.08.2007г. в 12:33ч. |
|
|
2.08.2007г. в 14:12ч.
Коментар:
|
|
|
ЦИТАТ(newvision @ 2.08.2007г. в 13:31ч.) ![]() Bugz_sy - за този съм! А единия - на ЕнглийЗки Туй то. Няма нужда да има (: |
|
|
2.08.2007г. в 14:27ч.
Коментар:
|
|
![]() Новак ![]() Група: Потребители Съобщения: 13 Дата на регистрация: 2.08.2007г. Потребител # 3 454 |
ЦИТАТ(acidmartin @ 2.08.2007г. в 15:12ч.) ![]() Няма нужда да има (: Сигурно, но се аргументирам, защо не ми е харесало. |
|
|
2.08.2007г. в 14:36ч.
Коментар:
|
|
|
ЦИТАТ(newvision @ 2.08.2007г. в 15:27ч.) ![]() Сигурно, но се аргументирам, защо не ми е харесало. Ето и моите аргументи. Няма нужда от българска версия, защото на сайта си пиша предимно за програмиране, и е за предпочитане терминологията от програмирането да остане на английски, тъй като българските еквиваленти са доста неясни и често пъти просто липсва подходяща дума, a тогава се налага да се обяснява, или да се ползват ужасяващи чуждици (от типа "в този ноуд пропагейтваме всички евент-хендлъри в зависимост от генерираната йерархия на елементите в контейнера"). |
|
|
2.08.2007г. в 15:12ч.
Коментар:
|
|
ЦИТАТ(acidmartin @ 2.08.2007г. в 15:36ч.) ![]() Ето и моите аргументи. Няма нужда от българска версия, защото на сайта си пиша предимно за програмиране, и е за предпочитане терминологията от програмирането да остане на английски, тъй като българските еквиваленти са доста неясни и често пъти просто липсва подходяща дума, a тогава се налага да се обяснява, или да се ползват ужасяващи чуждици (от типа "в този ноуд пропагейтваме всички евент-хендлъри в зависимост от генерираната йерархия на елементите в контейнера"). Ми, добре. |
|
|
![]() ![]() |