![]() ![]() |
20.02.2013г. в 09:02ч.
Коментар:
|
|
|
Новак ![]() Група: Потребители Съобщения: 6 Дата на регистрация: 19.02.2013г. Потребител # 23 089 |
Ами това е което искам да питам.От 2 дни гедам клипчета с уроци и за 2-та езика разбирам за какшо се ползша цсс и ми се струша ,че html5 е по удобен и разбирираем език. Това съобщение е било редактирано от j3richo на 20.02.2013г. в 09:03ч. |
|
|
20.02.2013г. в 20:17ч.
Коментар:
|
|
![]() Доктор - уроци ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Съобщения: 836 Дата на регистрация: 15.11.2008г. Потребител # 6 111 |
На практика става дума за един и същ език (от гледна точка на програмиста). HTML5 е най-новото и все още не напълно поддържано. HTML е просто старият Markup. Учи направо новото, няма да сбъркаш. Те основите са еднакви, разлика ще усетиш чак като стигнеш до новите благинки
|
|
|
21.02.2013г. в 17:48ч.
Коментар:
|
|
|
Новак ![]() Група: Потребители Съобщения: 6 Дата на регистрация: 19.02.2013г. Потребител # 23 089 |
Добре, аз така или инъче започнах направо от най-новата част на html и си свалих книга ,която започва от html5.
Не ми се струва сложен език , иска само запаметяване на тагове. А иначе кои други езици са свързани с html? Знам за java , javascript и php.Има ли други и php ли е необходим за създаване на бази от данни за да може да направиш възможност за регистриране? |
|
|
21.02.2013г. в 23:11ч.
Коментар:
|
|
|
В помощ на някои който може да има същият въпрс,ще пиша , че съм решил да започна от самото начало на html езикът.Започвам с html и всички термини, тагове,своиства, особенности и каквото друго има
Това съобщение е било редактирано от j3richo на 21.02.2013г. в 23:15ч. |
|
|
22.02.2013г. в 00:06ч.
Коментар:
|
|
![]() Доктор - уроци ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Съобщения: 836 Дата на регистрация: 15.11.2008г. Потребител # 6 111 |
За много WEB базирани неща като опростен учебник или справочник може да ползваш
Доста е ценно, може да те научи на основите на различни езици, а също така наистина лесно го ползваш като справочник, тъй като информацията е поднесена кратко и с примерчета. Относно въпроса ти - HTML не е точно програмен език. Води се Markup Language, което го прави едва ли не XML документ. Да, всичко е свързано със запомняне на таговете. За HTML5 документацията твърди, че вече не било същото (т.е. SGML) и това водило до някви различия (които главно създателите на браузери разглеждат). За да си структурираш добре страницата е необходимо да имаш познания по CSS (друг описателен а не програмен език - за описание на стиловете) и JavaScript (който е скриптов език за програмиране, чрез който можеш да постигнеш динамичност на страницата си, да я обагатиш визуално и да представиш в по-професионален вид страниците си). Дотук всичко се развива в браузера. Истински проект не може да разчита на статично страници (т.е. HTML). Нужно е да развиеш приложение, което да работи на сървър. То осъществява комуникация с потребителя посредством браузера (т.е. HTTP/HTTPS протокол). Работата на приложението е чрез анализ на получените от клиента данни да генерира (динамично) страница и да я представи на потребителя. Това в простия случай означава да сервираш HTML+CSS+JavaScript директно. В сложния случай може да се използва допълнителен език (Template Engine), който има допълнителни възможности (например въртене на цикли) за създаване на страници. Използват се, ако имаш еднотипни страници, в които се сменя само част от съдържанието (а какво да пише се задава посредством променливи). Популярен в момента език, който да ти свърши сървърната работа е PHP. Той обаче далеч не е единствен и аз не мога да ти го препоръчам. Както казваш, Java също има такива възможности, че дори и подхода не е един. Можеш да се възползваш от JSP файловете, сървлет-технологията и още разни enterprise решения. Това обаче е по-сложно от просто научаване на PHP. Други езици, които може да ти се видят интересни са Python, Ruby, C#. За да обогатиш страниците си можеш да използваш Flash (който има свой програмен език ActionScript) или Silverlight (което е някакъв .NET на майкрософт). По мое мнение и двете технологии трябва да бъдат забравени от бога, тъй като от всякъде могат да бъдат заменени посредством възможностите на HTML5. За връзка с база данни е необходимо да имаш познания по SQL. Това е специален език, чрез който се правят само заявки за събиране на данни от таблици/сзъдаване на таблици/унищожаване и т.н. Проблемът тук е, че SQL има безкрайно много диалекти - в основите си е един и същи език, но дори основните неща се различават много в различни бази данни. Като си избереш база данни, ще трябва да научиш съответния диалект. Популярна база данни в момента е MySQL. Тя е безплатна, лека и задоволителна. За тестови цели (или пък за скорост) можеш да се възползваш от SQLite (това използват смартфоните с андроид). Хубава база данни е и PostgreSQL. Ентърпрайса е разбира се Oracle (което е скъпо и зловещо. Ако нямаш осем процесора. Е, имат и безплатна версия за некомерсиални цели, която не се зарежда много трудно на съвременна машина). Ако се ориентираш към обектно ориентиран език, може би ще трябва да потърсиш друг тип решения, като обектни бази данни (макар повечето хора да ги критикуват) или "облачните" бази данни, които например Google предлагат, ако разположиш приложението си в техния AppEngine. Нека дължината на отговора не те плаши, всичко се изгражда постепенно като познание. Важното е да имаш желание |
|
|
23.02.2013г. в 10:17ч.
Коментар:
|
|
|
Мерси за подробният отговор и справочника.Отговори на доста от нещата който ми трябват.
Да, дългият ти коментар ме стряска |
|
|
![]() ![]() |