4 Страници: V  < 1 2 3 4 >  
Reply to this topicStart new topic
> Как се става графичен дизайнер
stalik
публикация 18.09.2008г. в 23:46ч.
Коментар: #31

Бакалавър
Group Icon

Група: Администратори
Съобщения: 320
Дата на регистрация: 9.10.2007г.
Потребител # 3 907

ЦИТАТ(tesa @ 17.09.2008г. в 15:08ч.) *
Много странно, че всички свързвате понятието графичнен дизайн единствено и само с рекламата

Нищо странно няма. Сайтът ни е с такава насоченост и интересите тук са ориентирани главно към уеб/принт дизайн.
Go to the top of the page

+Quote Post
davidow
публикация 28.09.2008г. в 18:02ч.
Коментар: #32

Новак
*

Група: Потребители
Съобщения: 1
Дата на регистрация: 28.09.2008г.
От: Varna
Потребител # 5 884

Първо да кажа, че какъвто и вид дизайнер да си най-първо трябва да си силно креативен, винаги да гледаш на нештата около себе си като произведения на изкуството и да търсиш вдъхновение от тях, да изграждаш идеи в главата си и да бъдеш достатъчно смел да ги изработиш и да ги показваш пред други хора.
Много е важно да слушаш мнението на приятели и хора с естетическо мислене, защото така изграждаш своето 'място' и самоосъзнаване в света на дизайна. Това е приятеи, постоянно творене и творене и споделяне с другите, участване в конкурси, участване в изложби, фестивали...
Програмите с течение на времето ще ги разберете, а като се хванете на работа тогава наистина ще ги научите cool.gif smile.gif smile.gif

+Quote Post
avaart
публикация 9.08.2009г. в 18:37ч.
Коментар: #33

Новак
*

Дата на регистрация: 9.08.2009г.
Потребител # 7 725

от скоро съм в една рекламна агенция, но все още не знам дали мога да се нарека гръфичен дизайнер. това е цялата ми работа до тук. Ако имате интерес и желание приемем всякаква критика, а това е личният ми сайт, който сама администрирам

+Quote Post
natrapnik007
публикация 21.08.2009г. в 10:08ч.
Коментар: #34

Новак
*

Дата на регистрация: 19.08.2009г.
Потребител # 7 822

ами обикновенно не се почва с Paint, но аз така започнах през 98 година :-P.
Все пак с малко повече сводно време, доста експериментиране, почти никакво четене, подражаване и опити успях да се науча да градизйнвам :-)

+Quote Post
rokomen
публикация 25.09.2009г. в 19:33ч.
Коментар: #35

Новак
*

Съобщения: 2
Дата на регистрация: 19.09.2009г.
Потребител # 8 209

С риск да обидя някой, но ще ви кажа каква е връзката между дизайнер, архитект и строител. Та, на архитекта не му достига мъжество за да стане строител или го е срам да си признае, че е гей за да се нарече дизаинер.

+Quote Post
fakeuser
публикация 25.09.2009г. в 21:25ч.
Коментар: #36

Доктор - уроци

Съобщения: 836
Дата на регистрация: 15.11.2008г.
Потребител # 6 111

Звездната ти максима за живота пропуска възможността архитекта просто да бъде жена wink.gif

+Quote Post
clio
публикация 26.09.2009г. в 10:48ч.
Коментар: #37

Новак
*

Съобщения: 12
Дата на регистрация: 25.05.2009г.
От: София
Потребител # 7 183

ЦИТАТ(natrapnik007 @ 21.08.2009г. в 11:08ч.) *
ами обикновенно не се почва с Paint, но аз така започнах през 98 година :-P.
Все пак с малко повече сводно време, доста експериментиране, почти никакво четене, подражаване и опити успях да се науча да градизйнвам :-)

Просто хората, които не са се занимавали с пейнт не знаят колко велика програма е това... И аз в началото (2001) когато тръгнахме да я учим се смях и казвах "Ама какво има да му се учи на тва?", но когато установих, че наистина е програма за рисуване, а не за деца.... според мен всеки трябва да започне от пейнта

+Quote Post
ioxoxo
публикация 28.09.2009г. в 15:04ч.
Коментар: #38

Новак
*

Дата на регистрация: 28.09.2009г.
Потребител # 8 302

ЦИТАТ(raya @ 21.09.2006г. в 18:21ч.) *
Може ли някой да ми каже какво трябва да знае човек, за да стане графичен дизайнер. И как да определи нивото си при положение че учи сам? Научих малко Photoshop и Corel Draw(без corel photo paint-което много прилича на фотошопа и въпреки това ми е супер непонятно) с какво да продължа и как да проверя дали съм усвоила най-важното? rolleyes.gif

Графичен дизайнер е нещо много комплексно и обхващащо много свери.
Графичен дизайн за развлекателния бизнес:
- Concept Art за филми и игри (поне средно художествено образование и много ама много 3D) - в България работа с това трудно ще си намериш (фирмите се броят на пръсти, конкуренцията с тонове)
- Concept Art за флаш приложения и/или игри (поне минимално художествено образование и вектор, растер и флаш) - работа има, всеки от горе се преориентира и забива до тук

В общи линии художественото образование в почти всички аспекти е задължително, познаването на софтуера на 110% също - и остава това, което ти е в главата.

Графичен дизайн за рекламния бизнес - тук основно идва печата:
- брошури, плакати, дипляни (тук ти трябват задължително Corel Draw и Photoshop) - работа има, конкуренция също - трябва да побачкаш бая за да изпъкнеш
- корпоративен дизайн - лога, бланки, визитки - цялата корпоративна визия - в общи линии с горното си вървят ръка за ръка

до тук художествено образование почти не ти трябва, значително по-важно е виждането ти за модерното и психология. За реклама ти трябва повече психология от колкото рисуване.

- аниматор за реклами и презентации - тук задълбаваш в по-неразпространени програми (визирам телевизионната реклама) - трябва да знаеш също освен 2D и 3D принципи, така и монтажни техники и софтуер.

Графичен дизайн за архитектура:
- За архитектурни визуализации ти трябва доста 3D - предимно AutoCad и 3DSM. В България можеш да си намериш работа само по визуализацията, но не и по проекта (тук в Бг. Архитектите го правят това). В общи линии повечето от хората хванали се тук с 3D до тая длъжност стигат.
- тук може да се вмъкне дизайн на тенти, павилиони и сякъкви други по нестандартни щандове. В повечето случай се прави каквото може и то без дизайн - работа малко.
- интериорен дизайн - и в тази свера дизайнера влиза в ролята си на изпълнител на проекта, макар, че има малко такива които си позволяват интериорен дизайн.

Графичен дизайн в индустрията:
- Тъй наречения инжинерен дизай - ТУ София и много учене на боклуци докато стигнеш до какъвто и да било дизайн.
- Дизайн на мебели - и тук работата е малко и всеки с машина за рязане на дърво е дизайнер.
- Дизайн на облекла - специализирано учене също.

Графичен дизайн за уеб:
Това май е най-новото в дизайна - не е трудно, но не е и лесно - задължително пълни познания по Фотошопче и много разглеждане на сайтове, тестове и пак тестове.

Може да съм пропуснал нещо, ма не ми се пише дисертация по темата. Умишлено пропускам дизайн на шригт, вестник, списание, книга - тук нито пари, нито толкова дизайн има (без да се обижда никои, винаги има изключения, но предимно работата за тези неща е стандартизирана и е повече предпечат от колкото арт дизайн).

Като за начало ти препоръчвам да се захванеш с определен вид дизайн и в последствие да видиш дали си за там. Пресметни си переспективите и очакванията и после чупи време в учене.

За да си графичен дизайнер е:

- Задължително да познаваш софтуера с които работиш на 90% и той да не ти представлява трудност да изразиш виждането си!

- Препоръчително да имаш познания или някъкво художествено образование - предимно цветознание, переспектива, ротиране, кадриране и т.н. Техники които ще улеснят работата ти и ще ти дадът переспектива да експериментираш правилно в начинанията ти.

И основното да имаш ясна мисъл и фантазия, така че нещата които правиш, да се случват правилно.

За да се наречеш графичен дизайнер:
Отметни поне 50-тина проекта зад гърба си, като поне 50% от клиентите ти да са доволни от работата ти.

За да се наречеш ДОБЪР графичен дизайнер:
Клиентите ще започнат да те търсят, а не ти тях smile.gif

+Quote Post
rokomen
публикация 28.09.2009г. в 22:05ч.
Коментар: #39

Новак
*

Дата на регистрация: 19.09.2009г.
Потребител # 8 209

ЦИТАТ(fakeuser @ 25.09.2009г. в 21:25ч.) *
Звездната ти максима за живота пропуска възможността архитекта просто да бъде жена wink.gif

Не е моя максима просто го чух и реших да го споделя тук. smile.gif

+Quote Post
danielaivanova
публикация 18.06.2010г. в 11:02ч.
Коментар: #40

Новак
*

Дата на регистрация: 18.06.2010г.
Потребител # 11 735

Здравейте,

темата ми е интересна и затова се регистрирах, прочетох въпроса, който ме вълнува също и от отговорите разбирам, че измежду модераторите има спецове, които с един поглед могат да определят дали един човек става или не за дизайнер. По професия съм маркетолог и съм главния виновник за дизайна на петте ни рекламни брошури, понеже не съм добра в корела, оставям предпечата на печатницата, за да не стават гафове. Сега искам да развия това, което не умея, моля да разгледате последния ми проект и преценете може ли да излезне от мен добър дизайнер, ако реше да си сменям прозвището, а виждам че и това ми достя повече удоволствие, просто ми е необходимо много четене и проби грешки smile.gif))
Оказа се, че файла е по-голям, от предвиденото, затова ви давам линк, от където да видите за какво говоря.

Малко е размазано, за което се извинявам, но при качването имаше проблем и трябваше да намалим размера до 3 МБ

Благодаря Ви и съм отворена за критики и друго, ако има.

Поздрави

Даниела

+Quote Post
poppy76bg3533
публикация 28.03.2012г. в 16:25ч.
Коментар: #41

Новак
*

Съобщения: 3
Дата на регистрация: 28.03.2012г.
От: Пловдив
Потребител # 21 921

ЦИТАТ(danielaivanova @ 18.06.2010г. в 12:02ч.) *
Здравейте,

темата ми е интересна и затова се регистрирах, прочетох въпроса, който ме вълнува също и от отговорите разбирам, че измежду модераторите има спецове, които с един поглед могат да определят дали един човек става или не за дизайнер. По професия съм маркетолог и съм главния виновник за дизайна на петте ни рекламни брошури, понеже не съм добра в корела, оставям предпечата на печатницата, за да не стават гафове. Сега искам да развия това, което не умея, моля да разгледате последния ми проект и преценете може ли да излезне от мен добър дизайнер, ако реше да си сменям прозвището, а виждам че и това ми достя повече удоволствие, просто ми е необходимо много четене и проби грешки smile.gif))
Оказа се, че файла е по-голям, от предвиденото, затова ви давам линк, от където да видите за какво говоря.

Малко е размазано, за което се извинявам, но при качването имаше проблем и трябваше да намалим размера до 3 МБ

Благодаря Ви и съм отворена за критики и друго, ако има.

Поздрави

Даниела

Преди всичко нека си зададем въпроса: Какво е графичен дизайн и история на графичният дизайн.
Отговор: Графичният дизайн е наследник на приложната графика, която е със средства на хартия, канава/платно, четки, туш, гваш, акварелни бои, маслени бои, темперни бои, графитни моливи (за скициране - мек молив 4-6В, за рисунки с обем 2-3В мек молив, за техническо чертане или само чертане - Н, 2Н, 3Н, 4Н -твърд молив - това е за графика, първо се започва от там. С постоянство в рисуването ръката свиква, както и самото въображение и чувство за пропорция /еднаквост/); второ започва да се изучава цветен етюд - изучаване свойството на цвета в композицията. Композицията е съставена от баланс, форма и цвят на даденият обект. трето да се познават правилата за композиция и нейното построяване, тя може да бъде абстрактна композиция в цветове, да се познават основните съставни цветове червено, жълто и синьо. Четвърто да се познават адитивния метод на цветовете, от основните да се получат и други допълнителни цветове червено и жълто - оранжево, синьо и жълто - зелено, черно и бяло - сиво, бяло и кафяво - бежаво; субтрактивният метод е обратно на адтитивният - да извадиш от оранжевото жълтия и червеният цвят, от зеленото - син и жълт, и така нататък. адитиивен - от английски add - добавям; субтрактивен - subtract - изваждам.
Терминът графичен дизайн е въведен от Дуигинс през 1922 г. в САЩ. А а през 60-80те години на 20 век навлизат компютрите и там навлиза и термина компютърна графика. Първи са Адобе, компания производител на софтуер за графична обработка Фотошоп за растер - снимки и Илюстратор за вектор - точка а до точка б.

Ще си позволя да допълня и с цитати от Википедия:

"Графичният дизайн е дейност, при която на даден обем информация се придава удобна и естетична форма. Това често става чрез използване на типография, изображения, цветове и други.
"
" Продуктите на графичният дизайн са в много форми, най-разпространените са:
- Печатен дизайн и оформление - книги, периодични издания, плакати
- Уебдизайн и потребителски интерфейси
- Филми, CD, DVD - дизайн на встъпителните елементи, анимация, рекламни материали
- Графична идентичност, графичен дизайн на фирмени знаци, фирмени рекламни материали, указателни табели и други
- Продуктов дизайн, опаковки,
Графичният дизайн включва в себе си задълбочени познания за композиция и форма, цвят, цветни гами и видове специализирани палитри, използвани и стандартизирани в съвременните графични програми. Художественните познания и наличието на чувство за естетика у графичния дизайнер, също допринасят за изработката на добър продукт на графичния дизайн. Съчетаването на цветове и отчетливост на визията и контраста на цветовете и сенките също допринасят за доброто възприемане на посланието. Не трябва да се забравя и основното - освен технически и естетически познания дизайнерът трябва да притежава и частица интуитивност и да бъде носител на идеи и иновативност. Всичко това събрано в едно с необходимата доза баланс и подчиненост на идеята, внушението и основната цел са предпоставки за добрия графичен или рекламен продукт."

"Графический дизайн — художественно-проектная деятельность по созданию гармоничной и эффективной визуально-коммуникативной среды. Графический дизайн вносит инновационный вклад в развитие социально-экономической и культурной сферы, способствуя формированию визуального ландшафта современности."

"Разделы графического дизайна

Графический дизайн можно классифицировать по категориям решаемых задач.
Типографика, каллиграфия, шрифты, в том числе дизайн газет, журналов и книг
Фирменный стиль (корпоративный стиль), в том числе фирменные знаки, логотипы, брендбуки
Визуальные коммуникации, в том числе системы ориентации (навигационные и иные пиктограммы)
Плакатная продукция, в том числе рекламные плакаты
Визуальные решения для упаковок продукции, в том числе кондитерской и пищевой
Задачи веб-дизайна
Визуальный стиль телевизионных передач и других продуктов СМИ
Графический дизайн становится все более интегрирующей профессией, объединяющей в работе со сложным, многоуровневым предметом визуальной реальности принципы и методы различных профессиональных дисциплин. Кроме визуального образа, текста, пространства, графический дизайн осваивает такие реальности, как движение, время, интерактивность и оперирует все более разнообразными средствами экономических, маркетинговых и культурных коммуникаций.
Профессиональное компьютерное программное обеспечение:
Для офсетной полиграфии: Adobe Photoshop (работа с растровыми изображениями), Adobe Illustrator (работа с векторными изображениями), Adobe InDesign и QuarkXPress (верстка страниц)
Для наружной рекламы и трафаретной печати: Corel Draw
[править]Основные продукты графического дизайна

Общепринятое использование графического дизайна включает в себя журналы, реклама, упаковка и веб-дизайн. Например, упаковка товара может включать в себя логотип или другое изображение, организованный текст и чистые элементы дизайна, такие как формы и цвет, способствующие единому восприятию картинки. Композиция — одно из важнейших свойств графического дизайна, в особенности при использовании предварительных материалов или иных элементов.
книжные макеты и иллюстрации
рекламные и информационные плакаты
графическое решение открыток и почтовых марок
оформление грампластинок и DVD дисков
корпоративный стиль компании и его основной элемент — логотип
буклеты, брошюры, календари и другая рекламная полиграфическая продукция
упаковки, этикетки, обложки
сувенирная продукция
интернет-сайты"

"History

Main article: History of graphic design

Page from the Book of Kells: Folio 114v, Decorated text. Tunc dicit illis
While Graphic Design as a discipline has a relatively recent history, with the term 'graphic design" first coined by William Addison Dwiggins in 1922,[2] graphic design-like activities span the history of humankind: from the caves of Lascaux, to Rome's Trajan's Column to the illuminated manuscripts of the Middle Ages, to the dazzling neons of Ginza. In both this lengthy history and in the relatively recent explosion of visual communication in the 20th and 21st centuries, there is sometimes a blurring distinction and over-lapping of advertising art, graphic design and fine art. After all, they share many of the same elements, theories, principles, practices and languages, and sometimes the same benefactor or client. In advertising art the ultimate objective is the sale of goods and services. In graphic design, "the essence is to give order to information, form to ideas, expression and feeling to artifacts that document human experience."[3]"

От прочетеното стигам до следният извод:

Графичният дизайнер трябва да има добра художествена култура и да е свободен в мисленето си. Как човек може да разбере дали дадено нещо му се отдава: Като се труди постоянно и преследва поставената цел. Дарбата се развива с постоянство, труд и търпение. Понякога един графичен дизайнер не е винаги добър, защото си мисли, че е такъв още от първият път, а самото време показва до каква степен той е добър и дали това, което прави му харесва. Повечето "графични дизайнери" допускат следните грешки: слагат много обекти в композицията, сплескват шрифта, слагат му контур, който убива красотата на шрифта.

За да стане човек добър графичен дизайнер, човек трябва да се занимава около 4 години с графичен дизайн и да е творчески последователен. Да не се напъва с много зор, а да слуша какво говори сърцето му. А ако иска наистина да се занимава с графичен дизайн, той/тя трябва да е сериозен и открит пред себе си, човек може да излъже клиентите си, но все някой може да забележи грешката на "графичният дизайнер" и тогава той/тя сам/сама се дъни само пред себе си.
Да има добри познания и умения по типография и добра шрифтова култура.
Аз също като останалите исках да се занимавам с графичен дизайн, но когато отидох при един познат в неговото малко рекламно студио и за първи път се изправих пред себе си и разбрах, че за да си графичен дизайнер ти трябва художествен усет да си художествено грамотен, да умееш да бъдеш подреден и да създава баланс в композицията и може само един обект да ма в нея, поне да накараш клиента да се "влюби" в творбата ти. и да си добър дизайнер не е умението да лъжеш, а да имаш увереността, че си способен и че това е твоето призвание. Ако човек не става за графичен дизайн, нека да не се захваща, за да не става "смешен" пред шефа и неговите клиенти. Графичният дизайн е дарба и отговорност. Казвам го, защото е истина. Самите художници и фотографи стават за графични дизайнери, защото За самите тях е истинско призвание и самите те знаят как да отговорят на предизвикателствата и да посрещнат нуждите на клиента. същото е и с уеб дизайна - иска се богат творчески и свободен художествен усет. човек не бива да е хаотичен ако иска да стане Графичен ДИЗАЙНЕР. ИЗОБРАЗИТЕЛНОТО ИЗКУСТВО Е ЗА СВОБОДНИ ХОРА.

Ако някъде се повтарям, моля да бъда извинен.

Това съобщение е било редактирано от poppy76bg3533 на 28.03.2012г. в 16:36ч.

+Quote Post
buba91
публикация 20.07.2012г. в 23:01ч.
Коментар: #42

Новак
*

Дата на регистрация: 20.07.2012г.
Потребител # 22 206

Здравейте и от мен ! Чела съм много подобни теми в крайна сметка някои неща ми остават неясни. Аз започнах от скоро с програмата photoshop и искам да се занимавам и занапред с нея. лично аз започнах с правенето на колажи и в интерес на истината мисля че се получиха добре. Въпросът ми е колажите спадат ли към графичният дизаинер и ако не къде мога да ги прилагам. ето такива неща правя реални и не толкова като това...

Прикачи файл  190648_198507733509948_100000521672947_681007_1190712_n.jpg ( 460.22 килобайта ) Брой сваляния: 47

Прикачи файл  184786_198480670179321_100000521672947_680801_179423_n.jpg ( 468.31 килобайта ) Брой сваляния: 44

Ще се радвам на критики и препоръки от ваша страна smile.gif

+Quote Post
brainlessrockbab...
публикация 8.09.2012г. в 12:37ч.
Коментар: #43

Новак
*

Дата на регистрация: 8.09.2012г.
Потребител # 22 424

Мой проект tongue.gif

Критика?

+Quote Post
epee
публикация 3.01.2013г. в 23:25ч.
Коментар: #44

Новак
*

Дата на регистрация: 3.01.2013г.
Потребител # 22 960

ЦИТАТ(raya @ 21.09.2006г. в 18:21ч.) *
Може ли някой да ми каже какво трябва да знае човек, за да стане графичен дизайнер. И как да определи нивото си при положение че учи сам? Научих малко Photoshop и Corel Draw(без corel photo paint-което много прилича на фотошопа и въпреки това ми е супер непонятно) с какво да продължа и как да проверя дали съм усвоила най-важното? rolleyes.gif

Напълно съм съгласна с изразеното по-долу мнение, че е нужно да се рисува много на ръка. Мисля, че от там се започва. Ето един сайт на ателие, в което се провежда вечерен акт (рисуване на голо тяло от натура) www.openactstudio.com. Успех! wink.gif

+Quote Post
kd
публикация 12.02.2013г. в 12:11ч.
Коментар: #45

Новак
*

Съобщения: 3
Дата на регистрация: 12.02.2013г.
Потребител # 23 076

Здравейте,

виждам, че тук сте се събрали хора с интереси в сферата на графичния дизайн. Вероятно ще пусна и тема във форума, но основната ми идея е да ви кажа за старта на един конкурс, в който може да се включите, защото няма възрастови или някакъв друг вид ограничения.

Става дума за конкурса за изработване на лого и мото на Земеделската програма за разивтие на селските райони. Няма и никакви творчески ограничения, а наградата е 5 000 лева. Според мен още по-готиното е, че ще се гласува онлайн и всичко ще явно през цялото време.

Вероятно аз самата ще направя нещо, но тъй като е готино да има конкуренция и добри предложения, затова ви информирам. Ето тук прочетох правилата и всичко около конкурса:

+Quote Post

4 Страници: V  < 1 2 3 4 >
Reply to this topicStart new topic
1 потребители преглеждат тази тема в момента (1 гости, 0 анонимни потребители)
Потребители, преглеждащи темата в момента:

RSS Олекотена Версия Сега е: 12:00 - 26.08.2026г.

Калдейта Ком ЕООД - © 2003-. Всички права запазени.