Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

XHTML

slladkata   трудност:    видян: 12469

Може би вече сте чули за езика, носещ името XHTML (Extensible HyperText Markup Language). Може би вече сте видели на дъното на някоя уеб страница малък банер с надпис "Valid XHTML 1.0" и сте се чудели какво пък трябва да представлява това? Тази статия цели да сложи край на съмненията ви относно това какво е XHTML и струва ли си да го използвате в своите уеб страници, като ви запознае с принципите на този език.

Когато за пръв път се срещнах с това съкращение си мислих, че XHTML е някаква безумно усложнена форма на добре познатия на всички HTML. Истината обаче е съвсем друга - за един опитен уеб разработчик прехода от добрия стар HTML към новата формулировка на езика би бил не само много лек, но и твърде полезен.

По същество XHTML представлява преформулировка на HTML според правилата на XML - мета-езикът служещ за изграждането на нови езици и за описване на информацията. XHTML е част от семейството на XML технологиите, но е напълно съвместим с HTML 4.01, последната спецификация на познатия на всички нас език. Принципно разликите между двата езика са минимални - XHTML не е нито по-мощен, нито с по-малко възможности от HTML - това, което досега сте правили с единия, ще можете да правите с абсолютно същия успех и с другия език. Звучи малко объркващо, но единственото нещо което ни дава XHTML в повече, е чистият код.

Чист код ли? Че за какво ни това? Нали уеб страниците ни работят добре така, както са си сега? Защо трябва да се занимаваме с преминаването към XHTML, ако единствената разлика ще е в това, че ще бъдем длъжни да пишем излишно изряден код, който с нищо не повишава функционалноостта на сайтовете ни? Ако си задавате тези въпроси, спокойно можете да спрете дотук и да оставите тази статия. Истината обаче е, че това е много важно. С годините неизрядният HTML код все повече и повече завладяваше интернет. Причините за това са няколко. От една страна слабото познаване на HTML от страна на много начинаещи (и не толкова) уеб разработчици, от друга войната на брузърите, която стигна до там, че всеки производител на браузър обогатяваше и дефинираше езика HTML по свое усмотрение, без да се съобразява с официалните препоръки на World Wide Web Consortium (организацията, която се грижи да има някакъв ред в света на интернет). Друга причина са също множеството редактори от типа WYSIWYG (съкращение на "каквото виждаш, това получаваш" - редактори, предназначени за хора, които не могат или не искат да боравят с HTML код) - тези редактори най-често връщат объркан и излишно комплициран код. Резултатът: слаб синтаксис, липса на структура в страниците, объркан код. Следствието от това са днешните тежки браузъри - разработчиците им са длъжни да предвиждат всички грешки на уебмастърите и да гадаят какво точно са искали да направят те с техния объркан код.Коментари (5)

SoundreameR на 10.01 2007 в 23:07ч.
Добре де, ама само да уточним, че не е език а формат... :)
ANDiTKO на 22.07 2007 в 12:25ч.
...уеб разработчици, от друга войната на [b]брузърите[/b], която стигна до там...
Веселин на 22.08 2007 в 17:48ч.
до колкото знам езика XHTML прави разлика между главни и малки букви в скрипта .. това е излишна глупост която смятам за.. как да е. аз на тоя език няма да му се кьоря, имам по-важни дела от загубата на време в излишни и никому ненужни ГЛУПОСТИ.
razielpld на 17.09 2008 в 17:30ч.
присъствието на Веселин направо ме респектира ....
XHTML не само прави разлика между малки и главни букви ... но ти явно знаеш достатъчно по темата затова невиждам смисъл да обяснявам ... ХВАЛА ТЕБЕ !
Menian на 16.08 2009 в 23:07ч.
може още да се пише, но добро начало

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: IT Новини