Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Mozilla Firefox

nma   трудност:    видян: 36697


Общ преглед и полезни опции
Mozilla Firefox е един добър и безплатен интернет браузър с отворен код, съвместим с операционна система Windows. Една от основните причини много хора да го предпочетат пред Internet Explorer на Microsoft е, че той е значително по-сигурен и много от проблемите, срещани при IE тук ги няма. Браузърът разполага с богата функционалност и доста от опциите са сходни с тези на Internet Explorer. Размерът му след инсталацията е средно около 14-15МВ, а самата инсталация е бърза и лесна. След инсталацията Mozilla Firefox ще ви предложи да импортира настройките и фаворитите от съществуващия Internet Explorer. Чрез тази възможност можете да си спестите доста настройки, отнемащи ценно време.

Работата с браузъра няма да ви затрудни ако преди това сте ползвали този на Microsoft защото двата браузъра (Firefox и IE) са доста сходни като работа. Прозорецът и опциите в него са доста добре структурирани за по лесна и удобна работа. Тук присъстват стандартните бутони, срещани при почти всички интернет браузъри: Back, Forward, Stop, Refresh и Home. Можете да имате собствени bookmarks (при IE известни като Favorites), за да си стартирате бързо любимите интернет страници. Можете да извеждате определени Bookmarks в лента под адресната.

uroci.com / уроци.ком

Тук имаме наличие на лента с Google търсачка. За целта не е необходимо да влизате първо в www.google.com. Необходимо е само да напишете името на желания обект на търсене в полето, разположено до адресната лента и автоматично на екрана ще се изведат намерените резултати. Това е много голямо удобство за хората, които обичат да търсят полезна за тях информация в интернет.

Страниците с този интернет браузър се отварят бързо и без грешки в повечето случаи. Firefox се справя добре с CSS за разлика от Internet Explorer, където се получават малки грешки с CSS стандартите. Разработчиците на този браузър са наблегнали на това да направят Firefox един отличен браузър, справящ се с CSS кодовете. Много дизайнери използващи такива кодове в страниците си използват именно Mozilla Firefox, за да видят как изглежда страницата им с браузър, справящ се с тези стандарти.

Както при Internet Exlorer, така и в Mоzilla Firefox е предвидена възможност за забрана/разрешаване на различни toolbars. От меню View можете да скриете някои от помощните ленти и полета на екрана. От подменю Toolbars можете да изведете или скриете лентата с най-често използваните страници (bookmarks) или навигационната лента. От менюто Sidebar имате възможност да изведете в лявата част на прозореца bookmarks или history.

uroci.com / уроци.ком

Много полезна възможност е опцията за зачистване на различните временни файлове (кеш) на браузъра, записани след отваряне на интернет страниците. Отидете на Tools > Options > Privacy. Там ще видите различни елементи като временни интернет файлове, бисквитки, история и др. Чрез бутончето Clear премахвате файловете на избрания елемент. Тази полезна опция елиминира употребата на странични програми за почистване на временни файлове, събрани при сърфирането из интернет.

uroci.com / уроци.ком

Въвеждането на начална страница (homepage) става от Tools > Options > General. За тези, които не знаят какво е Homepage, това е начална страница, която се зарежда автоматично при стартирането на Firefox. Тази страница може да я сменяте винаги когато пожелаете.


Страници: 1 2 »

Коментари (6)

BUGZ_SY на 10.09 2006 в 23:33ч.
Това е най-добрия браузър
iordan_93 на 22.10 2006 в 15:21ч.
Да, наистина, даже и аз в момента съм с него и мисля че е СТРАХОТЕН и няма равен :P
ktkbg на 10.12 2006 в 11:01ч.
Наистина браузъра си го бива, аз го имам на български но винаги когато рестартирам ми изчезват посетените файлове в лентата за отметки? Явно нещо съм пропуснал в настройките. Даите съвет?
zofi на 06.03 2007 в 01:36ч.
каде се намират страниците които запаметявам в bookmarks?в коя папка отиват? :)
ubahubahob на 22.12 2007 в 18:22ч.
Имам следния проблем с браузъра. Когато се опитам да отворя линк към IP камера, се показва само менюто, но не и картината от камерата. Дайте съвет, моля на........... ivan@vivataxibg.com
nexo на 27.10 2008 в 15:58ч.
Opera е най-добрия браузър,бе хора.

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: IT Новини