Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Cъвети за по-добро охлаждане

fix3d   трудност:    видян: 28239


Проблемът с охлаждането на системата е често срещан и винаги се решава. На пазара има богат избор от различни видове охладители, но не всички са на достатъчно достъпни цени. Когато купувате компютър никога не пестете пари за охлаждане. Много потребители правят грешката да отделят много малко пари за CPU Cooler, което води до проблеми с една част от процесорите. При правенето на компютърна конфигурация трябва да се подбере подходящ охладител. Това се отнася предимно за процесорите AMD тъй като не е тайна, че като цяло те са по-топли (с малки изключения). Дори и да си вземете добър охладител не е гаранция че ще ви върши работа дълго време. С течение на времето оборотите на вентилатора намаляват, той става по-шумен, събира се прах, който намалява топлообмена между радиатора и въздушната струя.

Как да изберем подходящ охладител за процесора?
Много хора правят грешката да съдят за качеството на даден cooler по броя оборотите в минута на вентилатора. Скоростта на въртене на перката е наистина най-важния фактор, но не е единствения решаващ за охладителните качества на вентилатора. Под внимание трябва да се вземат и други фактори като сплавта, от която е направен радиатора, формата на перката, формата и размера на корпуса му и др. Охладителите с медни радиатори са най-добри, защото медта като цяло има малко по-добра топлопроводимост от алуминия. Ето един доста добър cooler:

uroci.com / уроци.ком


Това е Thermaltake Extreme Volcano 12. Както виждате на снимката радиатора е направен от медна сплав и е съставен от тънки пластини, което улеснява топлоотдаването. Това е перфектното решение за потребителите с AMD (socket.A) процесори. Трябва да обърнете внимание и на нивото на шума, отделян от вентилатора, но все пак бързите вентилатори не винаги са достатъчно тихи.

Има охладители, които позволяват да се намаля скоростта на вентилатора и съответно шумоотделянето. Ето едно добро решение за процесори Intel на socket 478:

uroci.com / уроци.ком


Spire SP441B0-F

Въпреки че е нископрофилен, този охладител може да се справи с процесори дори като "meet the extreme cooling demands of Intel's 3.4 GHz+ Pentium 4 Prescott processors". В комплекта ще намерите и потенциометър за регулация на оборотите в минута на перката. Монтирането му се извършва на два етапа: поставяне на радиатора и монтиране на вентилатора посредством специални скоби. Tози вентилатор може да се намери на цена около 14-17$.

Никога няма да е излишно да отделите повече пари за охладител, но понякога не е нужно да се купуват прекалено скъпи вентилатори за процесори, които не развиват високи температури. Тук сами трябва да прецените какъв охладител да изберете като цена според нуждите на процесора.


Страници: 1 2 »

Коментари (5)

poi1 на 20.08 2006 в 10:26ч.
На какви точно цени мога да намеря такова охлаждане и къде се включва
ISRalien на 10.09 2006 в 11:34ч.
Въпреки че е нископрофилен, този охладител може да се справи с процесори дори като "meet the extreme cooling demands of Intel's 3.4 GHz Pentium 4 Prescott processors".
ISRalien на 10.09 2006 в 11:36ч.
:: Cooler Spire HD05010S1M4 ::


Цена: 3.5 USD

В стантек. Чичко гугъл знае всичко. Още в първия резултат.
onir на 30.10 2006 в 19:03ч.
точмо този охладител си сложих на харда.Много ми помогна.От 50С температурата ми падна на 27С.Недостатък -много шумен
mirotaliban на 02.06 2009 в 22:50ч.
а дали си отчел факта че е дошло зима и общите температурите са паднали :)

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: IT Новини