Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Partition Magic - инсталиране и работа с програмата

Stalik   трудност:    видян: 53661

1. Кратка информация за програмата

Partition Magic е едно от най-популярните софтуерни предложения за разделяне на твърди дискове. Програмата е подходяща както за потребителите с основни познания, така и за напредналите, като изобилства от съветници за разделяне, сливане, създаване, разширяване, намаляване на дялове и много други операции.

Поддържа се голям брой от файлови системи – както добре познатите Windows – системи, така и Linux- и Unix- системи. Към програмата вървят и различни допълнителни приложения, а дори и файлов браузър за всички файлови системи ( например ако имате WindowsXP и Knoppix можете да разглеждате файловете на Knoppix директно през майкрософтската операционна система, без да стартирате линукс).


Официална страница: http://www.powerquest.com/partitionmagic/
Лиценз: Shareware
Линк за изтегляне: Partition Magic
Размер: 42.4 MB


2. Инсталация

Инсталирането на Partition Magic става от файла setup.exe в директорията Setup. След като приемете условията за ползване (License Agreement) можете да изберете и мястото на програмата ( по подразбиране е зададено C:Program FilesSymantecNorton PartitionMagic 8.0, естествено ако операционната ви система е в C:)Следващата стъпка е избиране на вида инсталация. Програмата предлага 3 опции – обичайна (typical), минимална (compact) и по избор (custom).Аз препоръчвам обичайната инсталация. При нея програмата инсталира всичките препоръчителни компоненти, които идват като допълнение ( програма за променяне на буквите на дяловете, файлов браузър, boot manager, DOS-версия на програмата, опция за създаване на стартиращи дискети с програмата, помощни файлове). Разбира се, ако сте запознати с програмите от този тип е по-добре сами да зададете компонентите за инсталация, но в противен случай обичайна или минимална е достатъчно, за да имате напълно функционална версия на програмата.

Няколко кликвания върху бутона Next и всичко е готово, за да преминем към работата с програмата. Но преди инсталацията да приключи ще излезе прозорец, в които Partition Magic предлага да създаде стартиращи дискети. Те биха били полезни, ако искате да ползвате програмата без операционна система (без да стартирате Windows). Тази опция изисква 2 дискети и НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА. Ако не искате да създавате стартиращи дискети просто кликвате на No.С това инсталацията на програмата приключва.


3. Интерфейс и работа с програмата

Интерфейсът на Partition Magic е базиран на конзолата на майкрософт и има добре познатите странични полета от Windows Explorer (1), в които са сложени линкове към основните възможности на програмата и задачите, които може да се извършват.

Под заглавната лента са и основните менюта – General, View, Disk, Partition, Tools, Tasks, Help (2) и интуитивните иконки за оразмеряване, форматиране и други операции(3).

В централната част на конзолата е информацията за харддиска (4), а също и таблицата със съществуващите дялове (5)Започваме с плъзгащите менюта..... Това са основните операции и менюто е подходящо за ползване от начинаещите потребители:

Pick a task.........

1. Create a new partition – от този бутон се стартира съветника за създаване на нов дял.На първия екран (Create new partition) се обяснява накратко за какво слъжи съветника – този съветник помага за създаването на нови дялове на харддиска, като е възможно да вземете свободно пространство от други съществуващи дялове и да го използвате за новия.

Вторият екран (Where to create) дава възможност да изберем къде да създадем новия дял ( за повечето потребители това няма значение). Избирането на мястото става чрез кликване на дяла, след който искате да се създаде новият.

Третият екран (Take space from which partitions) помага да намерим свободно пространство за новия дял. Трябва да отметнем дяловете, от които искаме да отнемем свободно пространство.

Четвъртият екран (Partition properties) показва какъв ще бъде новосъздаденият дял, а самата програма задава стойности според вашата операционна система и свободно място на харддиска ви. В полето Size е размерът на новия дял, а точно срещу полето Partition Magic имаме информация за максималния и минималния допустим размер, който харддиска позволява(тоест свободното пространство от избраните в предишното меню дялове).

Следващото поле е Label и задава етикет или име на новия дял. Oт Create as се избира дали дяла да е Logical ( за повечето модерни операционни системи) или Primary ( такъв тип дялове са необходими при определени условия, поставени от операционната система, но това е в много редки случай. Никога не изтривайте създадената по подразбиране Primari partition, защото в нея се съхранява информацията за зареждане на операционните системи. Например, ако имате Windows 98, инсталиран в C: или нашата primary partition, и Windows XP в D:, то изтриването на първия дял ще направи използването на Windows XP невъзможно). В полето File system type избираме вида на файловата система. Най-разпространената такава е NTFS и се поддържа от Windows 2000/XP/2003/Vista и дори от някои линукс-дистрибуции. 

От Drive Letter назначаваме определена буква за новия дял.


Страници: 1 2 3 »

Коментари (1)

slavi906 на 06.10 2012 в 21:06ч.
Здравейте! Исках да си прехвърля памет от диск Е в диск C, тъй като в C имах само 21 ГБ, от които 5 ми бяха свободни, а ми трябваха повече. Работих с програмата Partition Magic и намалих паметта в диск Е, но в диск C паметта си остана същата и не се увеличи. Сега имам с 4 ГБ по-малко памет в диск Е, а тази в C не се е променила. Къде може да е проблема? Благодаря предварително! :)

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: Национален Бизнес | Bomba.bg | IT Новини | Диплома.бг | TRAVEL туризъм | Реферати | AmAm.bg | Иде.ли | Курсови работи | Фото Форум | Spodeli.net | Фото-Култ | Atol.bg | Elmaz.com | MobileBulgaria.com | Казанлък.Com