Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Partition Magic - инсталиране и работа с програмата

Stalik   трудност:    видян: 53659

 
Partition operations

Това са всички възможни действия, свързани със вече съществуващи дялове. Когато използваме това меню, дялът с който ще работим се показва на цветната схема. Избирането става с кликване на мишката върху съответния дял.1. Browse partition – стартира файловия браузър на програмата. Това е много полезно, когато имаме няколко операционни системи ( например Windows и Linux ). Чрез този браузър ще разглеждаме дяловете на linux директно през Windows.

2. Create partition – създаване на нов дял. Тази опция е активна само когато имате неизползвано (unallocated) пространство на харддиска. На схемата то се показва със сив цвят.

3. Delete partition – изтриване на дял. Тук имаме две възможностиDelete позволява да възстановим изтрития дял, ако не сме създали нищо на неговото място, докато Delete and Secure Erase изтрива напълно информацията.

4. Resize/Move partition – преместване или оразмеряване на дял. Преместването на дяла е възможно само когато имаме незаето пространство на харддиска. Тази опция не се използва често. Оразмеряване – от тук можем да намалим даден дял, но за целта той трябва да има свободно пространство, което след операцията ще е незаето пространство. Това би било полезно, когато искаме да намалим един дял и да създадем втори със освободеното пространство.

5. Convert partition – конвертиране на дял. Позволява смяна на файловата система, без да е нужно форматиране. Освен това можем да сменяме и вида на дяла – Primary или Logical.


6. Split partition – разделяне на дял. Опцията може да раздели един дял на две части, като програмата предлага и възможност за поделяне на файловете от дяла между двата нови.

7. Undelete partition – възстановяване на дял. Това действие може да се прилага само върху неизползвана (unallocated) част от харддиска.

8. Properties – показва подробна информация за избрания от вас дял.

Последното после Operations Pending беше прегледано по-горе.

Сега се връщаме отново към конзолата, за да разгледаме сектор 2 и 3– основните менюта и икони. Тъй като възможните действия се повтарят, ще разгледаме само основно само сектор 2.В General програмата предлага 3 направления за съставени операции (прилагане на промените, отмяна на промените и отказване от промените), preferences (ако имате няколко харддиска и искате Partition Magic да не може да променя някой от тях, туй трябва да го отметнете), set password ( за защита на програмата от нежелан достъп) и exit.

Във View се предлагат премахване или извикване на различни части от графичния интерфейс( страничния панел, малките икони, картата на харддиска).

Disk - има опция за изтриване на всички дялове на харддиска и за показване на обща информация за харддиска.

Partition – имаме достъп до всички операции, описани по-горе със съветниците. Това меню е достъпно и при десен клик върху съответния дял от схемата .Допълнителното тук е Check for Errors, Windows CheckDisk и Windows Defragmenter. Това са директни линкове към програмите на Windows проверка и дефрагментиране на дяловете.Advanced дава възможност за промяна на буквата на дяла(Change Drive Letter), тестване на повредените сектори (Bad sector retest), скриване на дял в Windows (Hide partition), промяна на броя файлове в корена на дяла (Resize root), задаване на активен дял (Set active) и промяна размера на клетките на дяла (Resize clusters).

Ако решим да скрием някой от дяловете, след това можем отново да ги възстановим чрез програмата. При тази операция не се губи информация.

Tools – допълнителните приложения, които са инсталирани заедно с програмата. При обичайна инсталация тук има три неща: Drive Mapper, BootMagic Configuration и Create Rescue Diskettes.

Drive Mapper – това допълнение ни помага при създаването, скриването, сливането или изтриването на дялове. Когато една от по-горните операции се извърши буквите, назначени на дяловете след този, върху който сме работили, се изменят. Това често предизвиква грешки при работата с програми или ОС. Drive Mapper намира всички програми, които ще бъдат засегнати от промяната в назначените букви и променя всичко според новите букви.

BootMagic Configuration – настройване на активните дялове за зареждане на операционни системи. Ползването на това допълнение от начинаещи потребители не е препоръчително, защото може да доведе до проблеми при стартирането на ОС.

Create Rescue Disks – създаване на самостартиращи се дискети за дос. Тази опция е описана по-горе при инсталацията на програмата.

Tasks – всички опции, достъпни и от Pick a task....

Help – помощ към програмата във флаш и PDF формат.Сектор 4 – Схема на харддиска ви. Това е текущия изглед на вашия твърд диск и с десен клик върху различните дялове имате достъп до опциите от менюто Partition.

Сектор 5 – това е таблица с по-детайлна информация относно подялбата на харддиска.

И за двата сектора програмата използва цветова легенда за файловата система, която е описана в дъното на конзолата.


4. Заключение

Partition Magic e едно от може би най-функционалните приложения за операции с харддиск и съчетава в себе си както лесни за ползване съветници, подходящи за начинаещите потребители, така и детайлни операции, които напредналите извършват. Програмата предлага цялостния кръг от действия – от създаването на дял до поддръжката му (проверка за грешки, дефрагментиране, сканиране за развалени сектори).


Страници: «1 2 3

Коментари (1)

slavi906 на 06.10 2012 в 21:06ч.
Здравейте! Исках да си прехвърля памет от диск Е в диск C, тъй като в C имах само 21 ГБ, от които 5 ми бяха свободни, а ми трябваха повече. Работих с програмата Partition Magic и намалих паметта в диск Е, но в диск C паметта си остана същата и не се увеличи. Сега имам с 4 ГБ по-малко памет в диск Е, а тази в C не се е променила. Къде може да е проблема? Благодаря предварително! :)

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: Национален Бизнес | Bomba.bg | IT Новини | Диплома.бг | TRAVEL туризъм | Реферати | AmAm.bg | Иде.ли | Курсови работи | Фото Форум | Spodeli.net | Фото-Култ | Atol.bg | Elmaz.com | MobileBulgaria.com | Казанлък.Com