Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Изграждане на прост FTP сървър

fix3d   трудност:    видян: 53062


Направа на прост FTP сървър, от който може да разберете основите на изграждането на едни стабилен FTP сървър. Като ще видите, че FTP сървъра представлява споделяне на файлове на един компютър, но с много опции върху контрола на тези споделени ресурси.

В локалната мрежа понякога е доста полезно един от компютрите да изпълнява ролята на FTP сървър и на него да се намират файлове, които могат да си изтеглят от хора работещи на други компютри от мрежата . Това е доста удобно, защото често пъти пести време когато ние тръгнем да търсим нужните файлове из дискове. За това в тази статия смятам да разгледам процеса на създаване на непретенциозен FTP сървър. Този сървър макар и доста непретенциозен показва важна част от създаването на истински FTP сървър.

Целта ни е да изградим сървър, на който да има споделени някакви ресурси. След това ние трябва да можем да определим как да се свързват потребителите към сървъра, кой има право да използва споделените ресурси и какви права да има върху тях. А и не на последно място да имаме пълен контрол върху действията на потребителя.

Необходим софтуер

 

  1. FileZilla Client
  2. FileZilla Server

 

FileZilla е специална програма съдържаща две части, които трябва да бъдат свалени отделно една от друга.Първата част е Клиент /Client / и тя служи за установяване на достъп до вече съществуващ FTP сайт. Ще използваме нея за да достигнем FTP сървъра когато го направим . Може да използвате и Internet Explorer или дори Windows Explorer по ваше желание, но с FileZilla е доста по-практично и удобно.


Втората част от програмата е Сървър /Server /. Тя служи за изграждане на сървър на дадена машина. Потребителя стартира сървъра и избира кои директории да бъдат включени към него за да могат след това да бъдат разглеждани от други потребители свързани към сървъра.

Сайта, от който можете да ги свалите е filezilla.sourceforge.net (програмата е безплатна).
В тази статия ще използвам FileZilla Client 2.2.9 и FileZilla Server 0.9.3


Инсталиране на софтуера

Самото инсталиране е елементарен процес. Просто стартирате инсталационната програма и следвате с тъ пките от инсталационният процес. Единственото по-важно нещо, което ще трябва да определите по време на този процес е мястото където да се инсталира програмата.
Инсталирайте и двете части на програмата - и клиента и сървъра.
Когато инсталирате сървъра в края на инсталационният процес ще трябва да оставите маркирана опцията, която позволява сървъра да бъде стартиран веднага след края на инсталационният процес.

След като завършите инсталацията сървъра ще се стартира и остава само да бъде настроен.

Настройване на FTP сървъра

Стартирайте програмата за управление на сървъра - FileZilla Server Interface . Благодарение на нея ще настроим току що инсталираният сървър за да може да бъде използван от други хора.

Когато се стартира и ако сте включили сървъра при инсталацията програмата ще се свърже с него.
Ако не сте го включили отидете в директорията, в която сте инсталирали FileZilla Server и намерете програмата FileZillaServer.exe. Когато стартирате това приложение, то ще ви попита дали искате да бъде включен сървъра, отговорете с "Yes" и обратното когато сте включили сървъра и стартирате това приложение, то ще ви попита дали искате да спрете сървъра.

Преди да се стартира програмата, която ще управлява сървъра ще ви се покаже следното съобщение:


óðîöè - uroci.com


То ви показва къде се намира сървъра и кой порт е зададен за администриране на сървъра (това е порта, на който се свързваме в момента за да може да администрираме сървъра, порта се избира по време на инсталационният процес, аз оставям порта да бъде по подразбиране 14147, разбира се може да си изберете и друг, но това не е от голямо значение). След това трябва да попълним полето "Server Address" . След като сте инсталирали сървъра на вашият компютър това означава, че адреса на сървъра е127.0.0.1, който е зададен по подразбиране. Адресът 127.0.0.1 всъщност представлява адреса на вашият компютър. Поле т о долу оставете празно. След това натиснете ОК.


Страници: 1 2 3 4 »

Коментари (8)

pufpaf на 14.10 2006 в 19:35ч.
При мен се получава същото нещо не може да се свърже със сървъра? ако е възможно хелп
pufpaf на 14.10 2006 в 20:25ч.
сори за предишния коментар просто си изключете защитните стени
horhito на 15.10 2006 в 16:07ч.
със сигурност ли другите потребители ще виждат само това което съм шернал?
itsko_blizard на 23.11 2006 в 22:04ч.
всичко е супер но като задавам парола и не ми я приема тази дето сам я задал как да го опражя това? ако някои ми каже ще сам му благодарен!
atokdd на 07.05 2007 в 21:40ч.
Всичко е супер !
Благодаря !
А бъдете сигурни че се вижда само определената от вас директория!
УСПЕХ !
atokdd на 07.05 2007 в 21:43ч.
Не забравяй те ,че ако НЕ сте със СТАТИЧНО IP то всеки рестарт на РС-то то се променя ,!
d1f2 на 04.04 2008 в 11:08ч.
Аз искам да попитам този FTP сървър може ли да работи в безжична мрежа?
Ако някой може да ме светне ще съм му много благодарен.
nikitooo на 14.02 2011 в 13:55ч.
pufpaf пробвай като си изключиш firewall-a :)

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: IT Новини