Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Изграждане на прост FTP сървър

fix3d   трудност:    видян: 53059Натиснете Shared Folders , ще ви се покаже долният екран.

óðîöè - uroci.com

В най-десният панел се виждат потребителите на сървъра, по средата са директориите, които могат да се преглеждат от всеки един потребител. З а да сложите директории от сървъра, които могат да се виждат от потребителя използвайте бутона "Add" намиращ се в централната част на екрана. Покажете на сървъра кои директории може да бъдат показвани на потребителите. В моя случай съм дал на сървъра цяло дисково устройство.

Една много важна част от процеса на изграждане на сървър е определянето на правата на дадените потребители върху файловете и директориите. Ако потребителите имат само достъп " Read " те само ще могат да четат файловете в директорията като няма да могат да ги модифицират (само ще могат да свалят информация от сървъра). Ако искате потребителите да имат права да модифицират файловете и дори качват файлове в избрана от тях папка маркирайте опцията " Write " и "Append" , за да може да изтрива файлове маркирайте "Delete" .
Друг важен момент е и достъпа до директориите. Задължително трябва да имате маркирани опциите "List" и "+subdirs" , защото те са тези, които позволяват на даден потребител да види директориите на сървъра без тези опции листа с директориите ще е недостъпен.

До тук описах създаването на "профил" за всеки един потребител, но ако има много потребители ще бъде отегчително да се прави за всеки един отделен, за това е много полезно използването на групи. За да използвате настройките за групи натиснете петата икона от фигура 3.

óðîöè - uroci.com

Работата с управлението на групите е същата като при управлението на потребителите - отново се въвеждат директории по познатият начин и се дават права върху тях.

Един примерен вариант за един FTP сървър е да има например две групи при мен "Crew" и "Others ". На първата група съм дал права да четат и пишат, докато потребителите от другата група ще могат само да четат същите файлове от сървъра.

След като сме създали групи вече ще е по-лесно добавянето на потребител, защото когато го създаваме трябва да споменем само, на коя група принадлежи без да му задаваме всеки път директории и права върху тях. Така ако искаме потребителя да може да има по-големи права върху даденият системен ресурс го пускаме в групата "Crew" , а ако искаме да има ограничени права го пускаме в "Others" . Това определяне на потребител в коя група е става когато той се добавя или когато е добавен от полето "Group membership" (показано на фигура 7) може да се определи към коя група спада.

Това са най-важните настройки за изграждането на един непретенциозен FTP сървър. Сега остава само да го тестваме.


Страници: «1 2 3 4 5 »

Коментари (8)

pufpaf на 14.10 2006 в 19:35ч.
При мен се получава същото нещо не може да се свърже със сървъра? ако е възможно хелп
pufpaf на 14.10 2006 в 20:25ч.
сори за предишния коментар просто си изключете защитните стени
horhito на 15.10 2006 в 16:07ч.
със сигурност ли другите потребители ще виждат само това което съм шернал?
itsko_blizard на 23.11 2006 в 22:04ч.
всичко е супер но като задавам парола и не ми я приема тази дето сам я задал как да го опражя това? ако някои ми каже ще сам му благодарен!
atokdd на 07.05 2007 в 21:40ч.
Всичко е супер !
Благодаря !
А бъдете сигурни че се вижда само определената от вас директория!
УСПЕХ !
atokdd на 07.05 2007 в 21:43ч.
Не забравяй те ,че ако НЕ сте със СТАТИЧНО IP то всеки рестарт на РС-то то се променя ,!
d1f2 на 04.04 2008 в 11:08ч.
Аз искам да попитам този FTP сървър може ли да работи в безжична мрежа?
Ако някой може да ме светне ще съм му много благодарен.
nikitooo на 14.02 2011 в 13:55ч.
pufpaf пробвай като си изключиш firewall-a :)

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: IT Новини